Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Οριστικά η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση με δύο συντελεστές

ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 13% ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 6%
Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήρθε για να μείνει... Η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να βρει τα ισοδύναμα μέτρα για να μην ισχύσει το μέτρο αποφάσισε να εφαρμοστεί όχι με....


 συντελεστή 23% σε όλες τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης αλλά κλιμακωτά με τους χαμηλότερους συντελεστές 6% και 13%, ενώ θα εξαιρεθούν τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο η απόφαση αυτή, αφήνει δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 150 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα με κάποιο άλλο μέτρο. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμο μέτρο, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τη λαϊκή κατανάλωση.
Ειδικότερα, χθες μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τροποποιείται ως εξής:
  • Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ.
  • Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κ.λπ., τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.
  • Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από το ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ίσχυε και με την προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για πολύ καλή εξέλιξη. Αντίθετη άποψη όμως, είχαν γονείς, ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, την ώρα που διάφοροι φορείς ετοιμάζονται να προσφύγουν στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Πάντως ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί με επιστολή του, ξεκαθαρίζει ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε τέτοια μέτρα. Σύμφωνα με την επιστολή Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την επιστολή διαμαρτυρίας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στις 31 Αυγούστου. Τα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνησης στις 14 Αυγούστου ως μέρος της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι μελετά τη διαμαρτυρία και θα την εξετάσει σε βάθος. Στο σημείο αυτό, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ζητήσει τέτοια μέτρα.
Η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες δημιουργεί δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει βρει ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της τρύπας, εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους δανειστές.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, δεδομένου ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικώς. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μικρότερη από 2,3% που προβλέπει το μνημόνιο. Μάλιστα, εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι το ποσοστό μπορεί να κινηθεί στο 1%-1,5%, ενώ παρόμοιοι υπολογισμοί γίνονται και από τράπεζες και επιστημονικούς φορείς. Πάντως η βελτίωση της πορείας της οικονομίας δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους δανειστές της χώρας στο να δεχτούν την ύπαρξη κενών από τη μη εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: