Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Φίλης: Οποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
«Είναι η τελική απόφαση. Με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά», δήλωσε σε συνέντευξή ...........


του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκτιμώντας ότι θα γίνει δεκτή από τους δανειστές.
«Πιστεύω ότι θα το δεχτούν οι δανειστές. Δεν είναι μια πρόταση η οποία ανατρέπει κάποια επί της ουσίας συμφωνία για ισοδύναμα δημοσιονομικά. Όμως πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένας κακός υπολογισμός. Η πρόβλεψη για 140 εκατ. από αυτό το μέτρο φέτος και 230 του χρόνου είναι μια πρόβλεψη εκτός πραγματικότητας. Άρα η συζήτηση με τους δανειστές δεν είναι να βρούμε ισοδύναμα για τα 140 εκατ. που δεν θα υπήρχαν», σημείωσε.
Εξηγώντας τη λογική της απόφασης, που προβλέπει ΦΠΑ 6% σε ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία και 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν έχει να κάνει με ηλικιακά κριτήρια, έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση του σκοπού των διαφόρων μονάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία ανέφερε: "Είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης, η οποία προσφέρεται ταυτοχρόνως με το κράτος που προσφέρει κι αυτό την ίδια μορφή εκπαίδευσης. Άρα όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο κάνει μια άλλου τύπου επιλογή, αποκλείοντας την επιλογή του δημόσιου σχολείου. Θα αναλάβει και το κόστος αυτής της επιλογής. Το έχει αναλάβει».
Για τα φροντιστήρια, πάσης φύσεως, και τα ΙΕΚ επισήμανε ότι «καλύπτουν άλλες ανάγκες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης αλλά δεν τις καλύπτει».
«Συνεπώς θα έλεγα ότι εκεί είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε μια συμβολικού τύπου φορολόγηση, γιατί το 5% και το 6% δεν είναι φορολόγηση ουσιαστική, είναι συμβατικού τύπου. Κι αν μάλιστα σκεφτεί κανένας πώς γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ αυτό ήδη έχει απορροφηθεί από τις μικρές επιχειρήσεις και δεν θα έχει επιπτώσεις στο ζήτημα της απασχόλησης», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι' αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του υπουργού για «πενταροδεκάρες του 5 ή του 13%».  «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι όλοι ζάμπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως. Αλλά η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά και αυτό σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε και όχι στις πενταροδεκάρες του 5 ή του 13%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φίλης έκανε επίσης λόγο για «αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία, που δεν επιβαρύνουν κατά τρόπο απελπιστικό ούτε το λαϊκό εισόδημα ούτε τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων» και που μας φέρνουν «πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα που εκεί πράγματι δεν υπάρχει, στις περισσότερες χώρες, φορολογία επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Συνάντηση Φίλη - ΟΙΕΛΕ
Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) είχε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον υπουργό να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η αρχή «μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της Εκπαίδευσης».
Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια, είχαν μεταβιβαστεί. «Αυτό δίνει την δυνατότητα μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία», τόνισε ο κ. Φίλης.
«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα», κατέληξε ο κ. Φίλης.
Από τη μεριά της ΟΙΕΛΕ, ο Μιχάλης Κουρουτός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το γεγονός του ότι θα υπάρχει θεσμικός έλεγχος των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση».
«Διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση», είπε ο κ. Κουρουτός και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο το 15% των προσδοκωμένων πόρων. «Μαζί με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε», επεσήμανε.
Συγκέντρωση των Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων κατά του ΦΠΑ
H «Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας» καλεί τους γονείς των μαθητών οι οποίοι φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία σε συγκέντρωση σήμερα, στις 6 το απόγευμα στη Λεόντειο Σχολή (Νεϊγύ 17 – Άνω Πατήσια – Αθήνα ).
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή «Επειδή οι εξελίξεις στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23 % στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι καταιγιστικές και μέχρι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση για το θέμα αυτό, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Σχολείου μας και
διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων . Η δυναμική παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη! ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: