Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αποθέωση και συγκίνηση για τον «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ

Ο θρυλικός «Νικ the Greek» του ελληνικού μπάσκετ, ο κορυφαίος των κορυφαίων, έζησε μέσα σε μόνο λίγα λεπτά όσα δεν είχε βιώσει τα προηγούμενα 18,5 χρόνια, από την ημέρα της αποχώρησή του (18 Οκτωβρίου 1994): την αποθέωση που άξιζε στο μεγαλείο του.

Σε μια φαντασμαγορική γιορτή του Άρη για τον έναν και μοναδικό Νίκο Γκάλη το..........


Παλαί ντε Σπορ...σείστηκε από τα συνθήματα των οπαδών της ομάδας του Άρη αλλά και φίλους του μπάσκετ, που είδαν ξανά τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ να πατάει στο παρκέ του «σπιτιού» του.

«Είσαι Θεός, είσαι Θεός» φώναζαν ασταμάτητα οι οπαδοί. Ο Θεός του ελληνικού μπάσκετ συγκράτησε με το ζόρι τα δάκρυά του. Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί που τον αποθέωναν σε κάθε του βήμα, σε κάθε ερωτικό άγγιγμα του με την πορτοκαλί μπάλα, φώναξαν για αυτόν που άλλαξε το μπάσκετ στην χώρα μας. «Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός», «Είσαι Θεός μοναδικός» και στο Αλεξάνδρειο ζωντάνεψαν τα παιδικά χρόνια όσων είχαν την ευλογία να τον παρακολουθήσουν από κοντά.

Ο Νίκος Γκάλης είχε μια θάλασσα στα μάτια: «Σας αγαπώ πολύ» πρόλαβε να ψελλίσει». Και έπειτα όταν άρχισε να νιώθει και πάλι αυτή τη μαγική οικειότητα συνέχισε: «Αυτό είναι το σπίτι μου και όλοι αυτοί είναι η οικογένειά μου. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω έτσι, τόσο συγκινημένος, από τότε που γεννήθηκε η μικρή μου κόρη»!

Αυτό ήταν. Ο πάγος μετά από 19 χρόνια είχε σπάσει για τα καλά. Μόνο σκέτη φωτιά ανάμεσα στον κοινό και τον Νίκο Γκάλη υπήρχε στο Αλεξάνδρειο και η αυτού μεγαλειότης νικώντας τον χρόνο για άλλη μία φορά άρχισε να κάνει κόλπα με την μπάλα

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή...»

Ο Νίκος Γκάλης μίλησε στην κάμερα της Nova τονίζοντας ότι «Μπορούμε να κάνουμε ξανά τον Άρη μας μεγάλο. Τα νέα παιδιά πρέπει να δίνουν και την ψυχή τους γι' αυτό που κάνουν. Η Ελλάδα έχει ταλέντο, έχει παίκτες και πρέπει να τους βοηθήσουμε».Όσο για το τι θα πει στην κόρη του όταν μεγαλώσει ο Γκάλης ανέφερε πως «είναι εύκολο να μάθει τι ήταν ο πατέρας της πλέον με την τεχνολογία».Σε ερώτηση για το ποιο ματς θα έβλεπε ξανά σήμερα απάντησε πως «πολλά. Όταν βλέπεις τέτοια ματς συγκίνησε. Είναι σαν να βλέπεις τα παιδιά σου σε φωτογραφία και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο. Μεγάλες στιγμές με Άρη και Εθνική». Ερωτηθείς γιατί δεν εμφανίζεται συχνά στα γήπεδα είπε: «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Απλά μετά από τόσα χρόνια έχεις κουραστεί και δεν είναι εύκολο».
Ήταν όλοι εκεί

Άργησαν πολύ οι τιμές στον μεγαλύτερο Έλληνα αθλητή μπάσκετ, αλλά όταν έγιναν η βραδιά ήταν μαγική. Όπως έπρεπε. Και φυσικά με όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους να δίνουν το παρών. Γιαννάκης, Φασούλας, Πρέλεβιτς, Τζάμσι, Γιατζόγλου, Ιωαννίδης, Νόρις, Στεργάκος, Καμπούρης, Λινάρδος, Φιλίππου, Αγγελίδης και πολλοί πολλοί άλλοι.Φίλοι και αντίπαλοι. Ειδικά η αποθέωση που πρόσφερε το κοινό στον Στιβ Γιατζόγλου και τους αντιπάλους Πρέλεβιτς και Κόρφα ήταν αναμφίβολα ένα χάιλαϊτ για την μεγάλη βραδιά.

Το φιλικό ματς ανάμεσα στον Αρη και την Λιμόζ διήρκεσε τελικά μόλις δέκα λεπτά, με την γαλλική ομάδα να παίρνει τη νίκη με 64-71. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι το ματς ξεκίνησε με το ταμπλό να δείχνει 50-50 και οι πόντοι να είναι χρεωμένοι στο όνομα του Νίκου Γκάλη. Τελικά η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε τη νίκη κόντρα στον Αρη.

"Nick Galis hall"

Με απόφαση της κυβέρνησης το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο μετονομάστηκε σε «Νίκος Γκάλης». Τη συγκεκριμένη απόφαση... ανακοίνωσε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης... με την επιγραφή στο παρκέ του γηπέδου να γράφει "Nick Galis hall".

real

Δεν υπάρχουν σχόλια: