Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο δήμο Άργους-Μυκηνών

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο δήμο Άργους-Μυκηνών

Ο Εορτασμός των Θεοφανίων στην δεξαμενή του Άργους
Ο Εορτασμός των Θεοφανίων και καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 6 Ιανουαρίου στον ................


Άγιο Πέτρο Άργους με κάθε επισημότητα , χοροστατούντος του Επισκόπου Επιδαύρου Καλλίνικου.

Στη συνέχεια κλήρος , πολιτικοί και πιστοί πήγαν στη Δεξαμενή της πόλης όπου και έγινε όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο επίσημη τελετή του καθαγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του τιμίου σταυρού, παρουσία του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δ.Καμπόσου, του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ.Νικητόπουλου, των υποψηφίων Βουλευτών Δ.Σχοινοχωρίτη, Β.Σιδέρη, Π.Πεβερέτου και δημοτικών συμβούλων.
Τα Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού.

Γιόρτασαν τα Θεοφάνια στο Κεφαλάρι Άργους

Με επτά ριψοκίνδυνους νέους να πέφτουν στα παγωμένα νερά της πηγής του Κεφαλαρίου τελέστηκε σήμερα ο Αγιασμός των υδάτων στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής απο τον π. Μιχαηλ Μετζάκη παρουσία πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές.

Στην θρησκευτική εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δ.Καμπόσος, Αντιδήμαρχοι και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι βουλευτές Αργολίδας με την Ν.Δ. Δ. Σχινοχωρίτης και Β. Σδέρης και ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας με το ΛΑΟΣ Γ.Βαβούλης.
Νωρίτερα τελέσθηκε ο όρθρος, η θεία λειτουργία των θεοφανίων και η ακολουθία του Μεγάλου αγιασμού στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγης όπου πλήθος κόσμου έσπευσε για τον καθιερωμένο αγιασμό των Φώτων

Στην Νέα Κίο γιόρτασαν παραδοσιακά τα Θεοφάνια

Στη Νέα Κίο πραγματοποιήθηκε με περισσή λαμπρότητα η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, συγκεντρώνοντας για άλλη μια χρονιά στο χώρο της παραλίας, πλήθος κόσμου απ’ όλη την Αργολίδα.

Από νωρίς το πρωί εψάλλει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στο Ναό της Αγίας Ειρήνης και μετά ο κλήρος και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στην παραλία για την καθιερωμένη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
 Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Τίμιος Σταυρός περιφέρεται στη Νέα Κίο, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Κίο της Μικράς Ασίας.
Φέτος επαναλήφθει για άλλη μια χρονιά ένα έθιμο επίσης από την Κίο της Μ. Ασίας. Είναι αυτό με τους γκαζοντενεκέδες για το οποίο διαβάζουμε στα «ΚΙΑΝΑ» του Ευρυσθένη Λασκαρίδη: «Μετά την λήξιν της τελετής ετοποθετούντο περί τα 1500 – 2000 μέτρα από την παραλίαν ανοιχτά της θαλάσσης, αρκετοί άδειοι και σφραγισμένοι τενεκέδες του πετρελαίου δια να επιπλέουν και δι’ όλης της ημέρας εσυνεχίζετο η σκοποβολή με στόχον τους γκαζοτενεκέδες... Η Κίος την ημέρα των Φώτων εόρταζε την μεγαλυτέραν εθνικήν της εορτήν, δι’ αυτό και η μπαρούτη εκαίετο με τις οκάδες και το μολύβι πετιόταν με τους τόννους…Έτσι εορτάζοντο τα Φώτα στην Παλαιάν Κίον…»
Ιδιαίτερο στοιχείο της εορτής, όπως αυτό επίσης μεταφέρθηκε από την Κίο της Μ. Ασίας και τηρείται μέχρι σήμερα, είναι ότι όποιος ανασύρει το Σταυρό, τον κρατά στο σπίτι του ολόκληρο το χρόνο και τον παραδίδει την παραμονή των Φώτων του επομένου έτους.
Στην τελετή των Θεοφανίων στην Νέα Κίο παρευρέθηκαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμου και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος, ο βουλευτης και εκ νέου υποψήφιος Δ.Κοδέλας, οι υποψήφιοι βουλευτές Αργολίδας Γ.Γαβρήλος, Β.Σιδέρης, και Δ.Σχινοχωρήτης και πλήθος κόσμου.

 argolikeseidhseis

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...