Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη


ΕΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΪΛΑΚΗ
Οι ανακαλύψεις στον αρχαίο τύμβο της Αμφίπολης προκαλούν συνεχές ενδιαφέρον -σε παγκόσμια κλίμακα- σχετικά με τα μυστικά που κρύβονται πίσω από αυτήν την πολλά υποσχόμενη αρχαιολογική ανακάλυψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα σενάρια για το ποιος τελικά είναι θαμμένος στο ...............


επιβλητικό ταφικό μνημείο «δίνουν και παίρνουν» σε καθημερινή βάση. Και, βέβαια, το μυστήριο θα ξεδιαλυθεί μονάχα όταν οι αρχαιολόγοι, υπό τις οδηγίες της επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, Κατερίνας Περιστέρη, καταφέρουν να μπουν στα άδυτα του τύμβου.
Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν τις απόψεις τους για τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης. Με δηλώσεις του ο Γάλλος αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη «τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μη βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά. Ό,τι και να βρούμε εκεί μέσα θα είναι σπουδαίο. Θα είναι ένας θησαυρός για εμάς. Η Κατερίνα Περιστέρη είναι καταπληκτική και ξέρει τι πρέπει να γίνει». Ο κ. Κοζέλι, ο οποίος μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου, είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο την Αμφίπολη, αφού είχε προσκληθεί από την Κατερίνα Περιστέρη.
Οπως δηλώνει για την εμπειρία που έζησε κοντά στον αρχαίο τάφο, «είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα».
Παράλληλα, τις διαδικασίες ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO έχει ήδη ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης «πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: