Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Προς πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει η πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτο να αποφασίζει το πιλοτικό άνοιγμα σε εννέα περιοχές της χώρας. Έπειτα και ...........


από τη σχετική συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, οι επιχειρήσεις θα είναι ανοικτές όλες τις Κυριακές και συγκεκριμένα: Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον δήμο Ραφήνας ? Πικερμίου, στον νομό Χαλκιδικής, στα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και στην Ερμούπολη της Σύρου.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο, λίγο πριν πάρει αριθμό Φύλλου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το μέτρο θα αξιολογηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο του 2015, οπότε και θα αποφασιστεί η τύχη του. Πάντως, δεν αποκλείεται, τότε να αποφασιστεί η καθολική εφαρμογή του μέτρου, ενώ αρμόδιος φορέας που θα μετρήσει τις επιπτώσεις από την πιλοτική λειτουργία στις εννέα προαναφερόμενες περιοχές θα είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).
Η απόφαση του κ. Γιακουμάτου, η οποία ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί από τους προκατόχους του Κωστή Χατζηδάκη και Θανάση Σκορδά, προκάλεσε την παραίτηση από τα κομματικά και συνδικαλιστικά όργανα της Ν.Δ. του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη. Ο κ. Κορκίδης είχε ταχθεί κατά της εφαρμογής του μέτρου της πιλοτικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, παρά μόνο αυστηρά σε τρεις τουριστικές περιοχές.
Εφαρμογή
Πάντως, η μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών για επτά Κυριακές τον χρόνο, και για τις υπόλοιπες κατόπιν αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, υπάρχει η διαπίστωση για άνοδο του τζίρου της αγοράς κατά 8% με 10% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.
Επιπλέον, επιχειρηματίες θεωρούν ότι όσες Κυριακές άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα ο τζίρος τους ήταν υψηλότερος από 40% μέχρι 150% σε σχέση με τη λειτουργία τους κατά τις ημέρες του Σαββάτου. Να σημειωθεί ότι τα Σάββατα είναι μέρες με υψηλή αγοραστική κίνηση.
Εξάλλου, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προσφέρει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάτι που συνέβη και σε άλλες πόλεις του κόσμου.
Για παράδειγμα, στην Κωνσταντινούπολη, έχει καθιερωθεί τις μέρες του Πάσχα λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και περιστασιακά την προαναφερόμενη περίοδο είναι ανοιχτά για 24 ώρες το 24ωρο.
Στην Κύπρο, το άνοιγμα των Κυριακών που αποφάσισε η κυβέρνηση έφερε άνοδο του τζίρου κατά 10%, ενώ στην Ιταλία η απόφαση Μόντι προκάλεσε αύξηση 12% των πωλήσεων των εμπορικών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση που αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές, τότε είναι πολύ πιθανόν η αγορά για πρώτη φορά σε αυτές τις εκπτώσεις να είναι ανοικτή όλες τις Κυριακές. Και, μάλιστα, σε περιοχές όπως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Εκπτώσεις
Οι θερινές εκπτώσεις ανοίγουν στις 14 Ιουλίου και λήγουν στις 30 Αυγούστου. Με βάση τα ισχύοντα την Κυριακή 20 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, οι επτά Κυριακές είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, των Βαΐων και οι τέσσερις πρώτες των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: