Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Βάσεις 2014: Εκπλήξεις δείχνουν οι βαθμολογίες

Εκπλήξεις στις βάσεις δείχνουν οι βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι .........


οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει άνοδος των υποψηφίων που πέτυχαν μεσαία βαθμολογία, όμως είναι πιθανό το ποσοστό των αριστούχων να έχει μειωθεί.

Ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των βάσεων θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σύμφωνα με το «Έθνος» οι τάσεις ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι εξής:

1ο ΠΕΔΙΟ
Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα (Νομικά, Ψυχολογίας) και οριακή άνοδος στις σχολές Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας, λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις αντίστοιχες βαθμολογικές κλίμακες. Στο συγκεκριμένο πεδίο φαίνεται ότι σημειώνεται μικρή ανατροπή των δεδομένων. Και αυτό διότι οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι χειρότερες από πέρυσι.

2ο και 4ο ΠΕΔΙΟ
Αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικά τμήματα και φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά, Φυσική). Σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα, τόσο υψηλόβαθμα όσο και μεσαίων βαθμολογιών μπορεί να κινηθούν στα περσινά επίπεδα ή και να σημειωθεί μικρή άνοδος. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε σειρά τμημάτων των ΤΕΙ. Στις φυσικομαθηματικές σχολές η πτώση των βάσεων δε φαίνεται πως θα είναι μεγάλη.

3ο ΠΕΔΙΟ
Καθοδική αναμένεται να είναι η τροχιά των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα (Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό), όπως και στα τμήματα των τεχνολογικών τμημάτων (φυσικοθεραπείας, μαιευτικής).

5ο ΠΕΔΙΟ
Μπορεί οι επιδόσεις να εμφανίζονται καλύτερες από πέρυσι στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), ωστόσο φαίνεται ότι οι βάσεις σε πολλές περιπτώσεις θα πέσουν. Έτσι, όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να περάσουν. Η πτώση πάντως δεν θα είναι μεγάλη.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: