Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Αντιδράσεις των κομμάτων στο πρόωρο κλείσιμο της Βουλής

Τη λήξη των εργασιών της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου και την έναρξη των θερινών τμημάτων αποφάσισε η κυβέρνηση και το Προεδρικό Διάταγμα θυροκολλήθηκε στη Βουλή.

Οι εργασίες των θερινών τμημάτων της Βουλής αναμένεται να αρχίσουν .............


σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρ/σ "Βήμα", ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική νομοθετική εκκρεμότητα που υποχρέωνε την Ολομέλεια να παραμείνει ανοιχτή.

Η αντιπολίτευση ωστόσο καταγγέλλει σκοπιμότητα και απόπειρα συγκάλυψης υποθέσεων με έντονη "δυσοσμία", όπως για παράδειγμα την υπόθεση Μπαλτάκου για την οποία δεν θα δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός αλλά και άλλες υποθέσεις.

Αντιδράσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση."Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου", είπε.


Και πρόσθεσε: "Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές".

Σε ανακοίνωσή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει: "Από ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι σήμερα ότι η Κυβέρνηση ήδη απεργαζόταν σενάρια πολιτικής εκτροπής, με αιφνιδιαστικό διάταγμα λήξης της συνόδου της Ολομέλειας, χωρίς καμιά ενημέρωση ούτε συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και, προφανώς, και άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Τίποτε σχετικό δεν ανακοινώθηκε σήμερα ενόσω συνεδρίαζε η Ολομέλεια, η οποία διέκοψε τις εργασίες της κανονικά για αύριο, με προγραμματισμένες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ωστόσο, η διοχετευθείσα πληροφορία επιβεβαιώθηκε πριν από λίγα λεπτά, με την τοιχοκόλληση Προεδρικού Διατάγματος που φέρει τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το διάταγμα συνιστά σύμπραξη των δύο κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων, Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, στην υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας, στην παρεμπόδιση απονομής της Δικαιοσύνης και στην φαλκίδευση της Διαφάνειας στη λειτουργία του Κράτους".

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Τέρενς Κουίκ είπε: "Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;".

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή αναμενόταν να κλείσει στα τέλη του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: