Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ψηφίζουν σταθερότητα οι Ελληνες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO

Την κυβερνητική συνέχεια, χωρίς πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, φαίνεται ότι προκρίνουν οι πολίτες με βάση τη δημοσκόπηση της GPO για το Μega - Μικρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, αλλά πρωτιά για τη ΝΔ στις εθνικές.

Καθαρό μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στέλνουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση ...........


της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, ενώ οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της oικονομίας δημιουργούν ένα θετικό ισοζύγιο για τον κυβερνητικό συνασπισμό που ισοσκελίζει τη ζημιά από την εκτροπή Μπαλτάκου.
ΝΤΕΡΜΠΙ. Σύμφωνα με την πανελλαδική μέτρηση, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εκλογικό θρίλερ, καθώς οι διαφορές που καταγράφονται είναι οριακές και δεν δικαιώνουν τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό του ευμετάβλητου τοπίου είναι το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (της τάξης του 0,7%), αλλά την ίδια στιγμή υστερεί στην κάλπη που εκλέγει κυβέρνηση: στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η ΝΔ ανακτά το προβάδισμα και επανέρχεται στη θέση του οδηγού (με διαφορά 0,9%).
Το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και η θολή κυβερνητική εικόνα του αναδεικνύονται από μια σειρά επιμέρους ερωτήσεων, αλλά ακόμη από την κλασική ερώτηση για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, όπου η ψαλίδα υπέρ του Αντώνη Σαμαρά διευρύνεται (στις 15,5 μονάδες), κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης των ποσοστών του Αλέξη Τσίπρα.
Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στο νέο κλίμα που δημιουργεί η συμφωνία με την τρόικα και η οποία συνδυάζεται με μια αντεπίθεση από την πλευρά του Πρωθυπουργού με όπλο την oικονομία, αλλά αποδίδεται και στα διαδοχικά φάουλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή: η διπλή πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής, είναι προφανές ότι οδήγησαν σε κενό αέρος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγεσία του.
Αστοχίες της αντιπολίτευσης καταγράφουν δε, και στην αντίδραση για την υπόθεση Μπαλτάκου, καθώς οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απαίτηση της Κουμουνδούρου να παραιτηθούν οι - αρμόδιοι για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής - υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Το κενό αυτό που ενισχύσει την τάση υπέρ της διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας, αποτυπώνεται ευδιάκριτα από τις περισσότερες απαντήσεις που συνδέονται με την υπόθεση Μπαλτάκου και, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσαν να κλονίσουν τα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, το ίδιο μήνυμα εκπέμπουν με ηχηρό τρόπο οι πολίτες και με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που συνδέονται ευθέως με το διακύβευμα των ευρωεκλογών: με μεγάλες διαφορές και ποσοστά άνω του 50%, οι πολίτες διαμηνύουν ότι θα φτάσουν στην κάλπη με στόχο να στηρίξουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Στη βάση αυτή, με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά κρίνουν ότι ακόμη κι ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση και εθνικές κάλπες.
Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας οδηγούν σε μικρά κέρδη και το ΠαΣοΚ (μέσω του εγχειρήματος της Ελιάς). Μέσα στο κλίμα αυτό, δεν φαίνεται ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και οι διαφοροποιήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, για τον οποίο οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ. Σε αντίθεση με τη Ελιά, σημαντική υποχώρηση διαπιστώνεται για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται να ακροβατεί πλέον στο όριο κοινοβουλευτικής επιβίωσης (του 3%).
Η βύθιση της ΔΗΜΑΡ συνδέεται άμεσα και με την παρουσία του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη - στην πρώτη καταμέτρηση της απήχησής του από την GPO, Το Ποτάμι εκτοξεύεται σε ποσοστά άνω του 8,5%. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει μπροστά της έναν δρόμο με αγκάθια, καθώς η σημασία της υπόθεσης Μπαλτάκου δεν υποτιμάται από τους ερωτηθέντες, έστω κι αν αυτήν την ώρα δεν τραυματίζει ανεπανόρθωτα τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εξι στους δέκα δε, επικροτούν τη θέση του ΠαΣοΚ για ακροδεξιούς θυλάκους που υπονομεύουν την κυβερνητική πολιτική.

Η ταυτότητα της έρευνας
Δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega. Διενεργήθηκε με πανελλαδικό δείγμα 1.400 ερωτηθέντων (τηλεφωνικές συνεντεύξεις), από την Πέμπτη 3 Απριλίου έως τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014. Μέγιστη απόκλιση της έρευνας συν - πλην 2,6%.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: