Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Σε ρωσικό κλοιό αεροπορική βάση στην Κριμαία

Ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει μία ουκρανική αεροπορική βάση στην Κριμαία και επέδωσαν τελεσίγραφο στις δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της βάσης στο Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη.
Η βάση, πάνω στην οποία κυματίζει ..........


η ουκρανική σημαία, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
"Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος", δήλωσε στο Reuters ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.
Το τελεσίγραφο επρόκειτο να λήξει στις 1230 GMT, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις εφόδου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Λίγο νωρίτερα, περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο απάντησαν επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων.
Η Ρωσία ανακήρυξε πριν από λίγο την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου. Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.
Αντίθετα, την Παρασκευή άλλωστε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Κριμαίας ήταν ακόμα επισήμως υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά πλέον οι περισσότερες ελέγχονται από ρωσικά στρατεύματα.
Στο μεταξύ καθ'οδόν προς Ουκρανία βρίσκεται μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 40 διεθνείς παρατηρητές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Όπως εξήγησε η Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ. Στόχος της αποστολής των παρατηρητών θα είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία. 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...