Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Πρώιμο καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες

Σκηνικό καλοκαιριού επικρατεί εν μέσω Μαρτίου στη χώρα. Ακόμη και κατά 7 ή 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από το συνηθισμένο για την εποχή σκαρφαλώνει ο υδράργυρος την τελευταία εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λάρισα, όπου χθες ο σταθμός του .............


Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε θερμοκρασία μέχρι και 28 0C, όταν η μέση μέγιστη τιμή στην περιοχή διαμορφώνεται στους 16 βαθμούς...
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το φαινόμενο οφείλεται τόσο στη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική όσο και στις καθοδικές κινήσεις των στρωμάτων της ατμόσφαιρας που προκαλούν θερμότητα.
Πρόκειται για ένα από τα μετεωρολογικά παιχνιδίσματα του Μαρτίου, ο οποίος φημίζεται, άλλωστε, για τις περιόδους ζέστης που ενίοτε εμφανίζει. Είναι ενδεικτικό ότι στα ρεκόρ θερμοκρασιών του μήνα τα τελευταία εξήντα χρόνια περιλαμβάνονται τιμές που υπερβαίνουν τους 30 0C, όπως οι 32,4 0C που καταγράφηκαν στις 28 Μαρτίου 1970 στη Σούδα ή οι 31,2 0C που έζησαν οι κάτοικοι του Ρεθύμνου στις 18 Μαρτίου 1981.
Πρώιμο καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες
«Οταν τον Μάρτιο επικρατούν συστήματα όπως αυτά που εκδηλώνονται στην παρούσα φάση, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά», εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.
«Αυτό συμβαίνει κυρίως στη βόρεια Κρήτη λόγω των καταβατικών ανέμων που εκδηλώνονται τέτοια εποχή στην περιοχή, ενώ αντίστοιχο φαινόμενο εμφανίζεται και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, λόγω του λίβα που επικρατεί στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο λίβας είναι νοτιοδυτικός άνεμος που συνοδεύεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γίνεται πιο έντονα αντιληπτός τον Μάιο και τον Ιούνιο».
Ο ίδιος εξηγεί ότι η ζέστη που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη βόρεια ως τη νότια Ελλάδα οφείλεται «στους νοτιοδυτικούς ανέμους που μεταφέρονται από τις ακτές της Αφρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη δυτική και Κεντρική Ευρώπη και στις καθοδικές κινήσεις στρωμάτων της ατμόσφαιρας λόγω του αντικυκλώνα που επικρατεί».
Μέχρι 27 του μήνα
Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι η θερμότερη ημέρα που καταγράφηκε μέχρι στιγμής τον φετινό Μάρτιο ήταν η χθεσινή, ενώ υψηλές τιμές αναμένονται και σήμερα σε περιοχές, όμως, εκτός της βόρειας Ελλάδας.
«Οι τιμές των τελευταίων ημερών κινούνται αρκετά πάνω από το φυσιολογικό, περίπου κατά 7 με 80C», λέει. «Ακόμη και στην Αθήνα η θερμοκρασία έφτασε τους 22,8 0C, ενώ η μέση μέγιστη τιμή είναι 15. Η τάση είναι να παραμείνουμε με τιμές υψηλότερες από το συνηθισμένο μέχρι τις 26 ή 27 Μαρτίου και στη συνέχεια να αρχίσει υποχώρηση της ζέστης. Η θερμοκρασία θα είναι και πάλι υψηλή, όχι όμως τόσο όσο τις τελευταίες ημέρες».
Κατερίνα Ροββά
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...