Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Τζορτζ Κλούνει: «Δίκαιο αίτημα» η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Μιλώντας στο Βερολίνο, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Μνημείων Άνδρες», που πραγματεύεται τη διάσωση έργων τέχνης που είχαν κλέψει οι ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του ...........


για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τη συμπαράστασή του για την επιστροφή των ελληνικών γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο, με αφορμή την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της ταινίας «Μνημείων Άνδρες» («The Monuments Men»), που σκηνοθέτησε και στην οποία πρωταγωνιστεί.

«Είναι ένα δίκαιο αίτημα», είπε ο Τζ. Κλούνι που χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Στη συνέντευξη κυριάρχησε το χιούμορ, με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη και τους άλλους συμπρωταγωνιστές του, σε μια στιγμή, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χρήση της μουσικής, ν’ αρχίσουν να σφυρίζουν όλοι μαζί το μουσικό σκοπό.

Στην πολεμική περιπέτεια, γυρισμένη στο στιλ των παλιών αμερικανικών ταινιών γύρω από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπρωταγωνιστεί μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών: Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Ζαν Ντιρζαντέν, Κέιτ Μπλάνσετ (μαζί και ο Ελληνας Δημήτρης Λεωνίδας), οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παρόντες στη συνέντευξη.

Η ερώτηση για τα αγάλματα του Παρθενώνα είχε σχέση με το θέμα της ταινίας, την αληθινή ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών, ειδικών στα έργα τέχνης, που αναλαμβάνουν, προς το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, να επανακαταταγούν, παρά τη μεγάλη ηλικία τους, στο στρατό και να αποβιβαστούν στην Ευρώπη, για να σώσουν τα διάφορα σημαντικά έργα τέχνης που είχαν κλέψει (για το υπό μελέτη Μουσείο Φύρερ) οι ναζί από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ιστορία είχε κινηματογραφήσει το 1964 στην ταινία του «Το τρένο», ο Τζον Φρανκενχάιμερ.
skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...