Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ο θάνατος του ανθρώπου - σύμβολο, του Νέλσον Μαντέλα που έφυγε από την ζωή το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα.
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο «Μαντίμπα όπως .........


τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.
Κανένας αρχηγός κράτους, κάτοχος βραβείου Νόμπελ ή κρατούμενος συνείδησης δεν είχε μέχρι σήμερα προκαλέσει τόση συγκίνηση και σεβασμό στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου χοροστάτησε σε τελετή μνήμης στο Κέιπ Τάουν, όπου κάλεσε τη Νότια Αφρική να γίνει ως έθνος ό,τι ήταν ως άνθρωπος ο Νέλσον Μαντέλα.
Οι δύο μικρότερες κόρες του Μαντέλα έμαθαν την είδηση του θανάτου του πατέρα τους την ώρα που βρίσκονταν στην προβολή της βιογραφίας του: «Long Walk to Freedom» στο Λονδίνο και αμέσως έφυγαν από την κινηματογραφική αίθουσα.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στους δρόμους της Νότιας Αφρικής για να γιορτάσουν τη ζωή του Μαντέλα.
Στο Σοβέτο άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν τραγουδώντας και χορεύοντας κοντά στο σπίτι που έζησε κάποτε ο ηγέτης τους. Σχημάτισαν έναν κύκλο στη μέση της οδού Βιλακάζι και τραγούδησαν τραγούδια από τον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ. Άλλοι φόρεσαν στις πλάτες τους τη σημαία της Νότια Αφρικής και ντύθηκαν στα χρώματα του κόμματος του Μαντέλα.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε επιμνημόσυνες δεήσεις έξω από το τελευταίο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ενας άνδρας, μάλιστα, έδωσε σύνθημα φυσώντας με την παραδοσιακή βουβουζέλα και όσοι βρίσκονταν εκεί σχημάτισαν αυτοσχέδια ιερά με σημαίες, κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες.
«Έφυγε γαλήνιος»
Το θάνατο του Μαντέλα ανακοίνωσε με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφυγε γαλήνιος».
«Το έθνος μας έχασε το πιο σπουδαίο του τέκνο. Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα...Αυτό που έκανε σπουδαίο τον Νέλσον Μαντέλα, ήταν αυτό ακριβώς που τον έκανε άνθρωπο. Βλέπαμε σε εκείνον αυτό που ψάχναμε στους εαυτούς μας. Συμπολίτες, Νοτιοαφρικανοί, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που μας ένωσε και ενωμένοι θα τον αποχαιρετήσουμε» δήλωσε φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας».
«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες εώς την τέλεση της κηδείας.
Η ημέρα που θα τελεστεί η κηδεία του Μαντέλα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.
«Δεν ανήκει πλέον σε μας. Ανήκει στην Ιστορία»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μαντέλα έκανε λόγο για «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησαν ποτέ», υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.
«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος. Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία».
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία:
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν. Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει» δήλωσε ο Ομπάμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «ο Μαντέλα δεν ήταν απλώς ένας ήρωας της εποχής μας, αλλά ένας διαχρονικός ήρωας».
«Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο.Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα», ήταν η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μαντέλα και στον λαό της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».
Ο Φρέντερικ Ντε Κλερκ, ο άνθρωπος που τον έβγαλε από τη φυλακή το 1990 δήλωσε ότι το θάρρος, η γοητεία και η δέσμευση του Μαντέλα στη συμφιλίωση και το Σύνταγμα, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους Νοτιοαφρικανούς, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
«Τατά (πατέρα) θα μάς λείψετε. Όμως, να ξέρετε ότι το πνεύμα σας και το παράδειγμά σας θα είναι για πάντα εδώ για να μάς οδηγεί προς το όραμα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη Νότια Αφρική», τόνισε ο Ντε Κλερκ.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: