Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στο Άργος

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας και ιερής κατάνυξης έγινε σήμερα το απόγευμα, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Νικολάου στο Άργος χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεκτάριου και παρουσία ........


του Δημάρχου Δ. Καμπόσου ,των περιφερειακών συμβούλων Φ. Στεφανόπουλου, Β. Σιδέρη και Β. Σωτηρόπουλου ,δημοτικών συμβούλων και πλήθους πιστών.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.
Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους (από τους Ρωμαίους) χριστιανούς, διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.
Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.
Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών.
(Φωτογραφίες  eurokinissi  Βασίλης Παπαδόπουλος)
www.argolidaportal.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

>Κάπου διάβασα ότι ο δεσπότης λέει εξείρε τον Καμπόσο που ήταν 40 ώρες στο δρόμο.Ρε ξεφτίλες αρχιλαμόγια πότε το είπε αυτό ο Δέσποτας.Πάντως όχι χθες στον Αγιο Νικόλα.Είμουνα εκεί σε όλη τη λειτουργία.Τέτοιο πράγμα δεν το είπε ποτε.Παλιολαμόγια αρπακτικά του κάθε πουθενά της πόλης.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...