Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εκρηκτική η κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης μετά και τη χθεσινή παραίτηση που υπέβαλε το σύνολο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αιχμή του δόρατος, το μέτρο της διαθεσιμότητας που οδηγεί ...............


εκτός ΑΕΙ περίπου 1.700 υπαλλήλους.

Με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσοβίου Πολυτεχνείου να συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για 11η εβδομάδα και τα Ιδρύματα να παραμένουν κλειστά, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να χαθεί το τρέχον εξάμηνο για τους φοιτητές.

Στο πλαίσιο αυτό οι διοικητικοί υπάλληλοι καλούν σήμερα τους συναδέλφους τους να παραστούν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (οδός Ούλωφ Πάλμε), στην Ιατρική Σχολή (οδός Μ. Ασίας), καθώς και στην πύλη του Πολυτεχνείου. Επιπλέον, για την περαιτέρω στάση τους πρόκειται να αποφασίσουν σήμερα και οι διοικητικοί του ΑΠΘ, οι οποίοι συνεδριάζουν εκ νέου. Στη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η επανέναρξη ή μη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια συμπληρώνεται από την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις παραιτήσεις τους έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη χθες όλα τα μέλη της Συγκλήτου. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να εργαστούν υπό αστυνομική περιφρούρηση, ενώ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Στη σκιά του κινδύνου να χαθεί το εξάμηνο, το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, όπως αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις είναι απαράδεκτη, ενώ άσκησε κριτική κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και των μελών της Συγκλήτου διότι, όπως είπε, αρνούνται να εφαρμόσουν τις επιταγές του Νόμου και για τον λόγο αυτό θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν απώλεια του εξαμήνου.

Η δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου

Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη.

Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια.

Το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.

Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι.

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους.

H ανακοίνωση της Συγκλήτου

Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.

• Τα μέλη της Συγκλήτου, εν όψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.

Αγωγή από τον Πελεγρίνη

Την ίδια ώρα, με αγωγή κατά των μελών της Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά ο Πρύτανης Θεοδόσιος Πελεγρίνης σε όσα του καταλόγισαν για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, λόγω της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων.

Ο πρύτανης διεκδικεί αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΠΑ κατηγορώντας τους ότι τον στοχοποίησαν συκοφαντώντας τον με ψεύδη. Ο κ. Πελεγρίνης δηλώνει ότι την αποζημίωση που θα εισπράξει για την ηθική βλάβη την οποία, όπως υποστηρίζει, υπέστη θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Στην αγωγή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσέβαλαν βαρύτατα την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και εντιμότητα και την επάρκεια προς άσκηση των υπηρεσιακών μου καθηκόντων, και συνακόλουθα την προσωπικότητά μου, καθʼ όσov με εμφάνισαν ως Πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές».

Ο πρύτανης βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας η οποία διερευνά το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: