Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Προσφέρουν σπίτι και φαγητό για να βρουν... γιατρό

Σε αναζήτηση μόνιμου γιατρού βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο τα Ψαρά και οι Οινούσσες, με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους να προσφέρουν κίνητρα δωρεάν διαμονής και σίτισης σε γιατρούς ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ...........


«Ελεύθερος Τύπος», αγωνία και φόβος κυριαρχεί στους 500 κατοίκους των Οινουσσών και τους 450 των Ψαρών για το μέλλον των νησιών τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσωρινή λύση στην έλλειψη γιατρών έχει δοθεί από το Νοσοκομείο Χίου, στέλνοντας ειδικευμένο γιατρό ανά βδομάδα ή ανά μήνα χωρίς βέβαια να έχει βρεθεί ως τώρα μόνιμη λύση.

Στα Ψαρά το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο καθώς στο νησί δεν υπάρχει ούτε φαρμακείο και ο δήμος φροντίζει μαζί με το Νοσοκομείο Χίου και μέσα από δωρεές να κρατάει γεμάτο από αποθέματα το φαρμακείο του Κέντρου Υγείας.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι, κυρίως οι ναυτικοί, οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν για την Αθήνα μέσα στο χειμώνα, καθώς επιστρέφουν στο νησί για λίγους μήνες και δεν αντέχουν τις δυσκολίες.

«Κάποιες φορές επιστρατεύεται ένα σούπερ μάρκετ και σε συνεννόηση με φαρμακείο στη Χίο αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα φάρμακα. Η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της καθώς έρχεται γιατρός από τη Χίο και αλλάζει μια φορά την εβδομάδα, με πολύ πιθανό κίνδυνο να μείνουμε χωρίς γιατρό μέσα στο χειμώνα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Στο κέντρο υγείας των Ψαρών υπάρχουν δύο προκηρυγμένες θέσεις, όμως τον τελευταίο χρόνο λόγω της κρίσης δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον όταν έφυγαν και οι δύο τελευταίοι γιατροί Γενικής Ιατρικής. Γιατί για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα ταξιδεύουμε μέχρι τη Χίο. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, φοβόμαστε να αρρωστήσουμε» λέει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Ψαρών, Κώστα Βραστάνος.

«Δεν υπάρχουν αιτήσεις γιατρών ώστε να προχωρήσουμε σε πρόσληψη εδώ και δύο χρόνια. Γι’ αυτό προσφέρουμε ανακαινισμένα δωμάτια πάνω στο λιμάνι ως κίνητρο για τους γιατρούς, τα οποία ανακαινίστηκαν από ιδιωτικές δωρεές για να βοηθήσουν το νησί. Αν και οι Οινούσσες είναι ένα ακριτικό νησί, απέχει μόνο δύο ώρες από την Αθήνα, καθώς έχουμε καθημερινά καραβάκι για Χίο και από εκεί με αεροπλάνο είναι πολύ κοντά. Το νησί είναι ζωντανό, έχει νέους ανθρώπους, σχολεία, μια οικογένεια μπορεί να ζήσει άνετα χωρίς μεγάλες ελλείψεις» τονίζει δήμαρχος Οινουσσών, Ευάγγελος Αγγελάκος.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: