Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλο ΟΧΙ από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για το εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη

Επιστολή – παρέμβαση στον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, απέστειλε η ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Μεσσηνίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Δ.Δ. Καλλιρρόης του Δ. Οιχαλίας, σημειώνοντας την κάθετη ............


αντίθεσή της στην επιλογή της Καλλιρρόης.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλλε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς τονίζονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, μια τεράστια προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οριστική επίλυση του κρίσιμου ζητήματος που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων.

Όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, ανακουφίστηκαν με την θετική εξέλιξη του διεθνή διαγωνισμού και την δρομολόγηση του σοβαρού αυτού ζητήματος για την περιοχή μας, που ταλανίζει ολόκληρη την χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η οριστική λύση που δρομολογήθηκε, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ύστερα από την επίσημη δημοσιοποίηση των προθέσεων της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, να εγκαταστήσει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή, στο Δ.Δ. Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας.

Κι αυτό θα συμβεί, διότι σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, προβάλλοντας ισχυρούς περιβαλλοντολογικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους.
Όσο κι αν προσπαθήσουν οι «ειδικοί» επί του θέματος να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και να αντικρούσουν τους λόγους που επικαλούνται οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, δεν θα καταφέρουν να πείσουν κανέναν στο ότι μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, 300 μόλις μέτρα από τα σπίτια τους, δεν θα επιφέρει καμία αρνητική διαφοροποίηση στην καθημερινότητα τους.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως, α) την ανάγκη για την οριστική επίλυση του πολύ σημαντικού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, β) την πίεση χρόνου που υπάρχει για τη συμμόρφωση της χώρας μας σε σχετικές κοινοτικές οδηγίες, γ) να τελειώνουμε επιτέλους με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων στους δήμους, αλλά και δ) τις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών και φορέων της περιοχής, σας καλούμε να ασκήσετε κάθε επιρροή που έχετε ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στο προτεινόμενο χώρο του Δ.Δ. Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρία να εγκαταστήσει τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται από τον διαγωνισμό, σε περιοχές στις οποίες θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές.

Η γρήγορη και σωστή υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου, θα πρέπει πάση θυσία να τύχει της αποδοχής της κοινωνίας στις περιοχές εγκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και για την ανάδοχο εταιρία η οποία οφείλει να προτάξει τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη μιας καθόλα άτυχης επιλογής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...