Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα «παραθυράκια» και οι ευνοϊκές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση 1 εκατ. γυναικών

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτές που μπορούν να κατοχυρώσουν σύνταξη σε ηλικίες από 50 έως 60 ετών
Πολλά είναι τα «παραθυράκια» και οι ευνοϊκές διατάξεις για την συνταξιοδότηση των περισσότερων από 1 εκατομμύριο γυναικών που είναι ασφαλισμένες στα ταμεία ............


μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕ) και ανεξάρτητα απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι περισσότερες από αυτές ασφαλίστηκαν πριν το 1993 (σ.σ. άρα λογίζονται ως "παλαιές" ασφαλισμένες) και άρα έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται στο κάθε Ταμείο.

Αλλά και για όσες ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993 παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις για συνταξιοδότηση είναι ενιαίες σε όλα τα Ταμεία και τα περιθώρια είναι ελάχιστα για σύνταξη πριν από τα 62 έτη, υπάρχουν περιπτώσεις και «παράθυρα» για έξοδο με προϋποθέσεις που ισχύουν για τις - λεγόμενες - παλιές ασφαλισμένες.

Για παράδειγμα μια γυναίκα που είχε διακεκομμένη ασφάλιση –ακόμη και με 1 ένσημο- πριν από το 1993, αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ως παλιά ασφαλισμένη, έστω κι αν η συνεχόμενη ασφάλιση της ξεκινά μετά το 1993.

Από την άλλη το αγκάθι στη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ είναι η ανεργία. Κι αυτό γιατί στη σημερινή συγκυρία η προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη με 100 ημέρες ασφάλισης τα 5 τελευταία χρόνια έχει εγκλωβίσει χιλιάδες γυναίκες στην αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67.

Τι ισχύει για ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών

Ευνοϊκές προϋποθέσεις  συνταξιοδότησης μπορούν να κατοχυρώσουν και εντός του 2013 οι γυναίκες ασφαλισμένες των τομέων ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, και Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικές μεταβατικές διατάξεις που τους επιτρέπουν είτε να συμπληρώσουν το συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση πλασματικών ετών είτε να κλειδώσουν το δικαίωμα σύνταξης με βάση την ηλικία. Κερδισμένες είναι οι μητέρες ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών με ανήλικο παιδί, καθώς και όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2010, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος, ακόμη και αν το συμπληρώνουν μετά το 2013.

Στην περίπτωση που ο απαιτούμενος χρόνος συμπληρώνεται το 2011 και το 2012 και ταυτόχρονα οι ασφαλισμένες κλείνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους, το δικαίωμα σύνταξης κλειδώνει στα 61 ή 62. Επίσης όσες μέχρι 31/12/2013 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, συνταξιοδοτούνται και μετά την 1η/1/2013 χωρίς όριο ηλικίας. Σημειώνεται ότι τα απαιτούμενα έτη συμπληρώνονται και με αναγνώριση πλασματικού χρόνου.

Σύνταξη στα 52 από ΔΕΚΟ- Τράπεζες

Σύνταξη στα 52 και μετά το 2017 αναφέρει το δημοσίευμα, και τονίζει πως οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν σε οποιοδήποτε Ταμείο για πρώτη φορά πριν από το 1983 και προσλήφθηκαν σε ΔΕΚΟ ή τράπεζα μετά το 1983 κατοχυρώνουν σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Παράλληλα, οι μητέρες που ασφαλίστηκαν στα ταμεία της Τράπεζας Ελλάδος, ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Εθνική κά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο ακόμη και στα 45, αρκεί να είχαν ανήλικο παιδί στα 15-20 έτη της ασφάλισής τους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι μητέρες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1983 κατοχυρώνουν σύνταξη με ανήλικο παιδί στα 25, ή 18.3 έτη ασφάλισης. Τέλος, οι γυναίκες που δεν έχουν ανήλικο παιδί στην 25ετία, παγιδεύονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο έτος για μειωμένη και το 60ο έτος της ηλικίας τους για πλήρη σύνταξη. Έτσι, ασφαλισμένη στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας που είχε 25ετία το 2012 και ήταν 56 ετών, θα βγει με μειωμένη σύνταξη στα 57 ενώ με πλήρη στα 67.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: