Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τρεις δικηγόροι και λαϊκός τραγουδιστής στην πίστα του ΣΔΟΕ

Τρεις γνωστοί... μεγαλοδικηγόροι, ένας εκ των οποίων βουλευτής, δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής που είχε και παλαιότερα απασχολήσει τις ελεγκτικές αρχές με το «επαγγελματικό» σκάφος του, πλαστικός χειρουργός του...


Κολωνακίου, αλλά και κρατικός οργανισμός που δεν εξέδιδε παραστατικά έπεσαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ.

Το Σώμα, σε μπαράζ ελέγχων από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε σωρεία φορολογικών παραβάσεων (μη έκδοση παραστατικών, πλαστά και εικονικά τιμολόγια) και αδήλωτα εισοδήματα δεκάδων εκατομμυρίων.
Συνολικά, στο συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 3.180 στοχευμένοι έλεγχοι. Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ βρήκαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 119 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ προσεγγίζουν τα 23 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ανακάλυψαν αδήλωτα εισοδήματα 17,3 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι πιο «τρανταχτές» περιπτώσεις φοροδιαφυγής με γνωστά ονόματα από τον δικηγορικό, τον καλλιτεχνικό και τον ιατρικό χώρο είναι οι ακόλουθες:

Τρεις δικηγόροι και λαϊκός τραγουδιστής στην πίστα του ΣΔΟΕ
  • Τρεις δικηγόροι που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συνεργαστεί στην ίδια υπόθεση απέκρυψαν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 2,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για δικηγόρο των Αθηνών, ο οποίος δεν εξέδωσε μία απόδειξη παροχής υπηρεσιών ύψους 1.000.000 ευρώ. Πρόκειται για γνωστό δικηγόρο, βουλευτή, ο οποίος ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο. Ο δεύτερος είναι δικηγόρος στη Γλυφάδα, ο οποίος δεν εξέδωσε τρεις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 723.353 ευρώ, και ο τρίτος έχει έδρα στον Αγιο Δημήτριο. Διαπιστώθηκε πως δεν έκοψε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 1.100.000 ευρώ.
Λαϊκός τραγουδιστής
  • Δημοφιλής καλλιτέχνης, ο οποίος θεωρείται από τα «καλύτερα παιδιά» του λαϊκού τραγουδιού, είχε... ξεχάσει να κόψει παραστατικά παροχής υπηρεσιών για το ποσό των 2.793.955 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από έναν χρόνο το ΣΔΟΕ είχε «μπλοκάρει» το πολυτελές σκάφος του τραγουδιστή γιατί ήταν δηλωμένο ως «επαγγελματικό».
Στον χώρο του θεάματος το ΣΔΟΕ καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου έκανε αλλεπάλληλους ελέγχους, κυρίως σε συναυλίες «πολιτιστικών ? αθλητικών» συλλόγων με αθεώρητα στοιχεία. Διαπιστώθηκαν εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα πολλές εκδηλώσεις να ματαιωθούν.
  • Πλαστικός χειρουργός με γραφείο στην περιοχή του Κολωνακίου και «πλούσια» πελατεία δεν δήλωσε έσοδα 2.318.198 ευρώ.
  • Επιχείρηση εστίασης στην Αθήνα δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.217.698 ευρώ.
  • Κρατικός φορέας μεταφορών δεν εξέδωσε τρία φορολογικά στοιχεία ύψους 143.173. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ.
  • Γνωστή εταιρεία αγοραπωλησίας ακινήτων στη Γλυφάδα είχε ανακρίβεια σε δύο μεγάλες συναλλαγές ύψους 7.820.000. Πρόκειται κατά πληροφορίες για την εταιρεία του προφυλακισμένου επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου.
  • Δημόσιος υπάλληλος στο Αιγάλεω είχε προσαύξηση περιουσίας 195.352 ευρώ από άδηλη πηγή.
Πρατηριούχος
Λαθρεμπόριο καυσίμων
Πρατηριούχος υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη ερευνάται από το ΣΔΟΕ επειδή διαπιστώθηκε πως στον τραπεζικό λογαριασμό του είχε 2,5 εκ. ευρώ, ποσό όμως που δεν «συμβαδίζει» με τα εισοδήματα που είχε δηλώσει στην Εφορία μέσω των φορολογικών δηλώσεών του. Οι Αρχές πιστεύουν πως τα χρήματα προέρχονται από λαθρεμπόριο καυσίμων.
Αττική & Θεσσαλονίκη
«Βιομηχανίες» πλαστών και εικονικών τιμολογίων
«Βιομηχανία» πλαστών και εικονικών τιμολογίων έφεραν στο φως έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συνολικά σε 79 επιχειρήσεις βρέθηκαν πλαστά παραστατικά, η αξία των οποίων «αγγίζει» τα 119 εκατ. ευρώ. Από τις περιπτώσεις αυτές απεκρύβη ΦΠΑ ύψους 21,8 εκατ.
Πιο αναλυτικά, στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί ΦΠΑ ύψους 10.050.000 ευρώ.
Επίσης, 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή ΦΠΑ με 13.600.000 ευρώ.
Επιχειρήσεις
Πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίου οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, για διαφημιστική επιχείρηση, κατασκευαστική, ετοίμων ενδυμάτων, πωλήσεως φωτογραφικών ειδών κ.λπ.
Στην περιοχή Θεσσαλονίκης, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν και μετά από επεξεργασία των στοιχείων, προέκυψε ότι σε 19 περιπτώσεις έγιναν εικονικές συναλλαγές ύψους 19.500.000, ζημιώνοντας τα κρατικά ταμεία από μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 4.485.000 ευρώ.
Πρόκειται για επιχειρήσεις εκτροφής πουλερικών, βιοτεχνία φωτιστικών, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, επιχείρηση εκσκαφών κλπ.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου στο πλαίσιο της προστασίας του δασικού πλούτου και της παράνομης υλοτόμησης προέβη στην κατάσχεση εννέα φορτηγών με αλβανικές πινακίδες, γιατί διακινούσαν φορτία καύσιμης ξυλείας με ανακριβή στοιχεία.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: