Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλογές Γερμανία: Θρίαμβος για τη Μέρκελ - αγγίζει την αυτοδυναμία

Εξαιρετικά ενισχυμένη βγήκε η Ανγκελα Μέρκελ από τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Γερμανία καθώς τα πρώτα exit poll έδωσαν στους Χριστιανοδημοκράτες ένα ποσοστό γύρω στο 42,5%, «ένα σούπερ αποτέλεσμα που θα το χειριστούμε με υπευθυνότητα» όπως δήλωσε....


 η Καγκελάριος.

Ωστόσο, ο εκλογικός θρίαμβος της Μέρκελ δεν ξεκαθάρισε άμεσα το τοπίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Και αυτό επειδή ο κυβερνητικός εταίρος του CDU, οι Φιλελεύθεροι του Φίλιπ Ρέσλερ κατακρημνίστηκαν: Βρέθηκαν κάτω από το όριο της εισόδου για τη γερμανική Βουλή, με συνέπεια η παράταξη της Μέρκελ να καλείται - εφόσον δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία - να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ.

Ο Στάινμπρουκ συνεχάρη την Ανγκελα Μέρκελ για τη νίκη της, όπως και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε να καλέσει την Καγκελάριο στο Παρίσι.

Μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης πρόβλεψη αποτελέσματος από το ARD προεξοφλούσε θρίλερ για την αυτοδυναμία στην παράταξη της Μέρκελ καθώς το SPD υποχωρούσε περισσότερο από τις αρχικές αναλύσεις. Τα ποσοστά ήταν CDU 42,5%, το SPD 25,6%, το FDP 4,6% (από 14,8% στις προηγούμενες εκλογές), η Αριστερά 8%, οι Πράσινοι 8%, οι Πειρατές στο 2,1%, το AfD στο 4,9%.

Το ευρωσκεπτικιστικό και ακραίο λαϊκιστικό AfD βρέθηκε κοντά στην είσοδο στην Μπούντεστανγκ, με 4,9%, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην κεντροαριστερά: «Είναι επικίνδυνοι για τις ιδέες που προβάλλουν. Δεν μπορούμε πια να τους αγνοήσουμε» δήλωσε στέλεχος του SPD.

Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που έλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ συνιστά αποτυχία καθώς είχαν θέσει το όριο του 30% ως στόχο.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα κάνουμε, προς το παρόν μπορούμε να το γιορτάσουμε» είπε μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης η Μέρκελ μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο νεολαίων στα γραφεία του CDU.

Την ίδια ώρα ο Στάινμπρουκ, για τον οποίο στις εκλογές επιβεβαιώθηκαν ορισμένα προβλήματα της υποψηφιότητάς του όπως η χαμηλή απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους, δήλωσε: «Παραμένω στη διάθεση του SPD».

Οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, άνοιξαν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν ένα οριακό ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης αποτέλεσμα.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ψήφισε αφού περπάτησε μαζί με το σύζυγό της Γιόαχιμ Ζάουερ από το διαμέρισμά τους στο Βερολίνο μέχρι ένα εκλογικό τμήμα στην πανεπιστημιούπολη του Χούμπολτ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ψηφίσει στη Βόννη ο κύριος αντίπαλός της, ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ.

Η Ανγκελα Μέρκελ οφείλει να ψηφίσει στην κεντρική περιφέρεια του Βερολίνου όπου ζει, όμως είναι υποψήφια σε μια άλλη περιφέρεια, βόρεια του Βερολίνου στην ακτή της Πομερανίας, την οποία εκπροσωπεί στην Μπούντεσταγκ από το 1990.

Αυξημένη η συμμετοχή

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Γερμανία κυμαινόταν στο 41,4% στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), δήλωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική συμμετοχή θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2009, το 36,1% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει ως το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Spiegel η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 73% από 70,8% πριν από τέσσερα χρόνια.

Στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η Καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς να της δώσουν «ισχυρή εντολή» για να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι «οριακό».

Το μεγάλο ερωτηματικό για τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) δεν ήταν εάν θα καταλάβουν την πρώτη θέση - κάτι που θεωρείται μάλλον σίγουρο - αλλά εάν θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με τον μικρότερο εταίρο τους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που όπως έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις κινδύνευαν να μην μπουν στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος.

Το σενάριο του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν μια εκτίμηση που κέρδιζε πόντους όσο περνούσε η νύχτα.

Αστάθμητος παράγοντας αποδεικνύεται πάντως το μικρό, νεοσύστατο, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και χτύπησε την πόρτα της Μπούντεστανγκ.

Δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν 61,8 εκατομμύρια γερμανοί πολίτες.

Υπολογίζεται όμως ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων είχαν ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: