Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Αντίστροφη μέτρηση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σε λίγες ώρες το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός» που προβλέπεται να παίξει .............


καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρώτο exit poll αναμένεται περί τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας(18:00 ώρα Γερμανίας).

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Γερμανία ήταν 41,4% στις 2 μ.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική συμμετοχή θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2009, 36,1% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει ως το μεσημέρι.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι δι' αλληλογραφίας, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί σ' αυτές τις εκλογές.

Η εικόνα από τις δημοσκοπήσεις

Ειδικότερα, η τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα δίνει προβάδισμα στο CDU, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, με ποσοστό 39%, ενώ το SPD του Πέερ Στάινμπρουκ συγκεντρώνει το 26%.

Την ίδια ώρα ο κατεξοχήν σύμμαχος του CDU, οι Φιλελεύθεροι, μόλις που καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 6%, έτσι δεν αποκλείεται η νέα γερμανική κυβέρνηση να προκύψει ύστερα από ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Μέρκελ και Στάινμπρουκ.

Αστάθμητος παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί το μικρό, νεοσύστατο, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και απειλεί να αποσπάσει ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε ανοδική πορεία και, σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, είναι σε θέση να πλησιάσει το κατώφλι του 5% και να μπει στο κοινοβούλιο.

Το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας


Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας το όριο εισόδου στη Βουλή είναι το 5%, ενώ συνολικά οι βουλευτικές έδρες, υπό κανονικές συνθήκες, ανέρχονται στις 598. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο στήλες, μία για βουλευτή και μία για το κόμμα της αρεσκείας τους.


Είναι πιθανό ένας γερμανός ψηφοφόρος να ψηφίσει ένα κόμμα, αλλά βουλευτή άλλου κόμματος.

Βουλευτές εκλέγονται όσοι λάβουν τις περισσότερες ψήφους σε κάθε περιφέρεια. Η ψήφος για το κόμμα θα καθορίσει, με βάση την αρχή της απλής αναλογικής, τη δύναμη του κάθε κόμματος και την κατανομή των εδρών στη Βουλή.

Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της επιστολικής ψήφου.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα μεταδοθούν αμέσως μετά ενώ τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: