Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα

Ανοικτό άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup το ενδεχόμενο για τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα μιλώντας πριν από λίγο στην επιτροπή οικονομικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο κ. Ντάισελμπλουλ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα είναι σε πρόγραμμα όσο ...........


χρειαστεί μέχρι να βγει στις αγορές.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ούτε μετά το τέλος του προγράμματος το 2014 και ως εκ τούτου το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει και να παράσχει στην Ελλάδα πρόσθετη βοήθεια μετά το τέλος του 2014. Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο χρειαστεί μέχρι να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές».

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι: «η ενότητα της Ευρωζώνης θα παραμείνει άθικτη και δεν πρόκειται να κάνουμε συζήτηση για την ενότητα της Ευρωζώνης». Ο Γερούν Ντάισελμπλπουλ σημείωσε μάλιστα ότι η υποτίμηση του νομίσματος αποτελεί μία παράκαμψη του προβλήματος, δεν λύνει όμως τα διαρθρωτικά θέματα.

Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, σχολιάζοντας την εκτέλεση του προγράμματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι είτε έχουν επιτευχθεί, είτε έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Σε σχέση όμως με τα διαρθρωτικά μέτρα άσκησε σκληρή κριτική, είπε πως ανησυχεί εξαιρετικά τόσο για την ταχύτητα όσο και για την ίδια την εφαρμογή τους: «Οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται η Ελλάδα έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα. Χρειάζεται μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Αν δεν αντιμετωπιστούν όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές πλήρως». Προσέθεσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το μέγεθος, τον χαρακτήρα και τους όρους του νέου μνημονίου.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: