Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Καταστηματάρχες και καταναλωτές λένε "ΟΧΙ" στα ληγμένα

Ντεμπούτο με "ανύπαρκτα" ληγμένα στα ράφια. Πρόκειται για μέτρο προς ανακούφιση δεκάδων οικογενειών ή για ένα μέτρο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;  

Ελλιπής ενημέρωση έως και παντελής άγνοια, απροθυμία πολλών καταστημάτων να συμμορφωθούν με τις προωθούμενες πρωτοβουλίες του αρμόδιου ..............


υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και καταναλωτές που γυρίζουν την πλάτη στα ληγμένα προϊόντα ή - ακόμα καλύτερα - στα προϊόντα "περασμένης διατηρισιμότητας".
Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισε το NEWS 247, μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις 24ωρα μετά το ντεμπούτο εφαρμογής του μέτρου που νομιμοποιεί την πώληση ληγμένων προϊόντων σε ειδικά ράφια, με ειδική σήμανση και σε χαμηλότερη τιμή.
Μεγάλοι όμιλοι αρνούνται να προχωρήσουν σε διάθεση προϊόντων που έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, ενώ οι καταναλωτές δηλώνουν στην πλειοψηφία τους: "Τα φοβόμαστε. Εσείς θα τα τρώγατε; Θα τα δίνατε ποτέ σε ένα μικρό παιδί;".
Την ίδια στιγμή, αρκετοί υπεύθυνοι σε καταστήματα με είδη διατροφής δηλώνουν στο NEWS 247 πως δεν έχουν λάβει καμία εγκύκλιο για το πώς πρέπει να κινηθούν, ενώ κάνουν λόγο για ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
"Δεν γνωρίζουμε ποιες κατηγορίες προϊόντων θα πωλούνται μετά την ημερομηνία λήξης. Ο κόσμος δεν τα έχει μέχρι στιγμής αναζητήσει και δεν έχουμε λάβει ενημέρωση για το πότε και εάν θα μπουν ποτέ στα δικά μας ράφια. Άλλωστε, εμείς έχουμε πάντα προσφορές σε είδη διατροφής. Και ενημερώνουμε με ειδικά φυλλάδια τους πελάτες μας", αναφέρει στο NEWS 247, η υπεύθυνη στο σούπερ μάρκετ Bazaar στο κέντρο της Αθήνας, Ολυμπία Βασιλοπούλου.
Από τη δική του πλευρά και ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ Proton στο Παγκράτι, Δημήτρης Χαρίτος συμφωνεί πως οι καταναλωτές δεν θα δεχτούν άλλες εκπτώσεις στη ζωή τους, πόσο μάλλον σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της διατροφής και κατά συνέπεια, της υγείας τους. "Ο κόσμος έχει ακόμα λεφτά για ένα πακέτο ρύζι".
Διευκρινίζει μάλιστα ότι ότι τα ληγμένα προϊόντα θα πωλούνται σε τιμές κόστους, γεγονός που σημαίνει ότι το κέρδος θα είναι μηδαμινό. "Εάν για παράδειγμα, ένα πακέτο μακαρόνια πωλείται τώρα στο 1 ευρώ, μόλις παρέλθει η ημερομηνία κατανάλωσης, θα πωλείται περίπου στα 0,30 ευρώ. Γιατί να μπούμε στη διαδικασία να επανεξετάσουμε ένα τόσο αμφίβολο μέτρο".
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ξεκαθαρίζει ότι: "Δεν μιλάμε για ληγμένα τρόφιμα. Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για τρόφιμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία. Μιλάμε για τρόφιμα στα οποία αναφέρεται επάνω κατά προτίμηση “πριν από”. Για όλα αυτά έχουμε θετική γνωμοδότηση του ΕΦΕΤ από τις 4 Οκτωβρίου του 2012".

Γυρίζουν την πλάτη στα ληγμένα οι καταναλωτές

Παρά την δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και την ανικανότητα δεκάδων οικογενειών να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής, η ιδέα και μόνο ότι θα μπει στο οικογενειακό τραπέζι ληγμένο ρύζι ή μακαρόνια, τρομάζει την κυρία Ράνια. "Μία πάνα για το εγγόνι μου ή μωρομάντηλα, θα αγόραζα. Ρύζι, μακαρόνια ή χυμούς, ποτέ. Ψωριάζουν. Ξινίζουν. Είμαι ευαίσθητος οργανισμός. Δεν μπορώ να γίνω πειραματόζωο", ξεκαθαρίζει.
Με επιφυλακτικότητα βλέπει το πρόσφατο εγχείρημα του υπουργείου και η κυρία Τερέζα Τσαρούχα, με την οποία συνομιλήσαμε λίγο μετά τα ψώνια της σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
"Δεν πρόσεξα αν υπήρχαν ληγμένα στο κατάστημα. Και ούτε πρόκειται να αγοράσω ποτέ. Φοβάμαι για την υγεία μου", λέει χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι το μέτρο θα δώσει διέξοδο σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην για να συντηρηθούν, απαντά: "Ακόμα και σε αυτά που αγόρασα, μπορεί να αλλάζουν επίτηδες τις ημερομηνίες λήξης, για μεγαλύτερο κέρδος. Δεν ξέρω τι να πω. Δεν τους εμπιστεύομαι".
"Αυτά τα κάναμε στην Κατοχή. Εκεί θέλουν να μας γυρίσουν;", αναρωτιέται ο κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για την "ενεργοποίηση" ενός μέτρου που παρέμενε ανενεργό για δεκαετίες, σε μία κοινωνία με ήδη αρκετή ανασφάλεια.
Παρ' όλα αυτά, ο κ Φώτης Στρόγγολος, χωρίς να κατονομάζει την επωνυμία της επιχείρησης, παραδέχεται ότι εκείνος και η γυναίκα του προέβησαν σε αγορές ληγμένων. "Το μέτρο θα σώσει οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα", αναφέρει.

Αυστηρές "Οδηγίες χρήσεως" από την Κομισιόν

Σημειώνεται ότι σε ειδικό έγγραφό της η Κομισιόν διευκρινίζει ότι εκτός από τα ευαλοίωτα προϊόντα, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στις συσκευασίες, υπό τον όρο όμως πως έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται και δεν έχει αλλοιωθεί η συσκευασία.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο επισημαίνει:

* Μην καταναλώνετε κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας "κατανάλωση μέχρι".
* Η ημερομηνία "κατανάλωση μέχρι" αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, το νωπό κιμά κ.λπ.
* Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης, όπως "διατηρείται στο ψυγείο" ή "διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου"
* Εάν δεν τηρήσετε τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύετε να προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση.
* Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία "κατανάλωση μέχρι", εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαιώστε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως "ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι", "μαγείρεμα από την κατάψυξη" ή "καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες".
* Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία "κατανάλωση μέχρι" έχει ανοιχθεί, ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης, όπως "κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα", λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας "κατανάλωση μέχρι".

Παράλληλα, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων "περασμένης διατηρησιμότητας" δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:


α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης, ενώ απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: