Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σε σκηνικό πρωτοφανούς έντασης καταδίκασε η Βουλή τη στυγερή δολοφονία

Ομόφωνα καταδίκασαν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου την δολοφονική επίθεση κατά του 34χρονου αριστερού καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, ρίχνοντας ακέραια την ευθύνη στη Χρυσή Αυγή και καταδικάζοντας ομόθυμα συμπεριφορές και πράξεις στελεχών και βουλευτών της, οι οποίες στηρίζονται στο ...................


μίσος και τη βία.

Από την έναρξη κιόλας της σχετικής συζήτησης και ψήφισης επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικηγόρων», κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν το περιστατικό, με τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής μάλιστα, να προχωρούν σε μία ειρωνική καταδίκη του περιστατικού, αποποιούμενοι κάθε σχέση του δολοφόνου με το κόμμα τους.

Μάλιστα, την ώρα που η ΕΛΑΣ αποκάλυπτε τη σχέση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα με το ακροδεξιό κόμμα, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, σε μία προσπάθεια να αποσυνδέσει κάθε ευθύνη του κόμματός του για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού, δήλωνε στη Βουλή:

«Εκφράζω τη θλίψη και την καταδίκη της δολοφονίας, αλλά και την οργή και τον αποτροπιασμό μου για τον τρόπο που εκμεταλλεύονται το γεγονός».

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι το κόμμα του «δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα» και εξέφρασε την οργή του που... «καποιοι πολιτικολογούν για να κερδίσουν ψήφους».

Λίγο αργότερα μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το ξέσπασμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης δεν ήταν πολιτικά αλλά... ποδοσφαιρικά.

Πάντως τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαναν την ανάγκη «να κινηθεί με ταχύτητα η Δικαιοσύνη».

Ιδιαίτερα επικριτικός στην Χρυσή Αυγή, ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή «δεν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου επειδή είναι εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα αλλά αν είναι εγκληματική οργάνωση ή συμμορία».

«Τσαμπουκάς απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Με όλα αυτά οι βιτζιλάντε στέλνουν μήνυμα ότι δεν υπάρχει κράτος και αυτό υποκαθίσταται από στρατιωτικές συμμορίες. Φτάσατε στα όρια σας, σηματοδοτήθηκαν τα όρια σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «η αντιμετώπιση ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως όταν οργανωμένα σύνολα ενώνονται για να διαπράττουν εγκλήματα ή πλημμελήματα, αυτό λέγεται εγκληματική οργάνωση, επισημαίνοντας την ανάγκη «να παροτρύνουμε τη Δικαιοσύνη πια να ενεργήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επισήμανε ότι «τον τελευταίο καιρό οι εισαγγελικές και προανακριτικές Αρχές έχουν πάρει εντολή να ενεργήσουν με ταχύτητα και αυτό γίνεται».

Διευκρίνισε δε, ότι «στο παρελθόν η σπουδή στην συλλογή του ανακριτικού και προανακριτικού υλικού οδηγούσε να είναι ατελές το συλλεγόμενο αντικείμενο με αποτέλεσμα να αθωώνονται λόγω αμφιβολιών».

«Με τη θεωρία των δύο άκρων δεν χτυπάτε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Δημοκρατία και τη χώρα» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανιστόρητη και επικίνδυνα ακραία λογική των δύο άκρων, επιδιώκοντας να ταυτίσει την παράταξη του Μανώλη Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ».

«Αν είχαν αντιμετωπιστεί στην ώρα τους, η επίθεση στο Πέραμα και στο Μελιγαλά δεν θα φτάναμε εδώ» πρόσθεσε ο κ.Παπαδημούλης και έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης».

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε να σταματήσει η ανοχή, η ατιμωρησία και οι καθυστερήσεις στις δίκες των μελών - αλλά και βουλευτών - της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Οι δράστες να συλληφθούν και να σαπίσουν στη φυλακή και όλες οι πτέρυγες της Βουλής να απομονώσουν το φασισμό».

Για «απολογητές του Άουσβιτς, οι οποίοι είναι υπόλογοι στην Ιστορία και στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής και, απαντώντας στους χρυσαυγίτες βουλευτές που κραύγαζαν από τα βουλευτικά έδρανα, τους αποκάλεσε «άθλιους νεοναζί που βρωμίζουν την αίθουσα της Βουλής».

«Είναι ανάγκη η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός να θωρακιστεί περαιτέρω σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αυτά έχουν να κάνουν με μια φιλολογία, όχι αόριστη, αλλά ορισμένη, σχετικά με την συνεργασία της ΝΔ και την Χρυσή Αυγή».

Σε ανάλογο ύφος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλε το ακροδεξιό μόρφωμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «όπως μπήκαν στη Βουλή, έτσι θα βγουν. Στο Πέραμα και στο Κερατσίνι φασίστας δεν θα μείνει».

«Ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής χτυπά εργατικές συνοικίες. Αποδεικνύουν ότι είναι ο βραχίονας του κεφαλαίου και στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Την ύπαρξη «εύκολου υποστρώματος ώστε να αναπτυχθούν κάτω από διάφορους μανδύες συμμορίες» επισήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος και απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης κάλεσε την κυβέρνηση να μην ολιγωρήσει και να φέρει νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Από την ΔΗΜΑΡ, ο Βασίλης Οικονόμου κάλεσε την κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στη δολοφονία στο Κερατσίνι. «Είχαμε ζητήσει να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, αλλά η κυβέρνηση εθελοτυφλούσε» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, δήλωσε: «Ακούμε τα τύμπανα που πλησιάζουν. Καταδικάζουμε αυτά τα φαινόμενα ως επικινδυνότατα, για τη δημοκρατία. Αγωνιούμε και επαφιόμαστε στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

Σε προσωπική επίθεση κατά του κ.Βορίδη προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι «το 1984 σε κάποια συνεστίαση νέων επιστημόνων στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ήρθατε κοντοκουρεμένος με στρατιωτική ενδυμασία και πλησιάσατε με ενθουσιασμό τον κ. Μιχαλολιάκο. Μόλις φύγατε, τον ρώτησα ΄ποιος είναι αυτός ο ....;΄ και μου απάντησε: ʽΕίναι καλό παιδί, από τα βόρεια προάστια, που οργανώνει τους ʽΕλεύθερους Μαθητέςʼ».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ.Βορίδη, ο οποίος ανέφερε: «Δεν θα αποφύγει κανείς την συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όχι για το τι έγινε πριν 30 χρόνια. Τα θέματα που μας απασχολούν είναι θέματα πολιτικής, ιδεολογίας και δυστυχώς εκτρέπονται και σε ποινικά».

Αμέσως μετά ο κ.Παππάς, χρησιμοποιώντας για ακόμα μία φορά αγοραία γλώσσα εντός του Κοινοβουλίου, επιτέθηκε και στο βουλευτή της ΝΔ Παύλο Σιούφα - ο οποίος προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ως «υπανθρώπους» τους χρυσαυγίτες, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στον αγκυλωτό σταυρό που φέρει ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής σε τατουάζ στο χέρι του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής θεώρησε ότι αναφερόταν στον ίδιο και με χυδαίο τρόπο, διερωτήθηκε: «Πού ξέρει ότι έχω αγκυλωτό σταυρό; Με είδε γυμνό, ημίγυμνο, συνευρεθήκαμε ποτέ;».

«Τέτοιες εκφράσεις δεν ακούγονται ούτε στα χαμαιτυπεία» διέκοψε έξαλλος τον χρυσαυγίτη βουλευτή ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ζήτησε να διαγραφούν οι συγκεκριμένες φράσεις από τα πρακτικά της Βουλής.

Νερό στο μύλο της πολιτικής οξύτητας ωστόσο, προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος σε τηλεφωνική παρέμβαση του χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «όχι μόνο η Χρυσή Αυγή αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ευτελίζουν το ελληνικό Κοινοβούλιο, την συμπεριφορά της οποίας (στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Νέο Κώδικα Δικηγόρων) καταδίκασαν όλα τα κόμματα».

Από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσωπική της στοχοποίηση από τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, με «τον πλέον προβοκατόρικο τρόπο», τονίζοντας πως «για ό,τι συμβεί εις βάρος μου, υπεύθυνος θα είναι ο κ. Σαμαράς».

«Ο κ. Λαζαρίδης επέμεινε στη θεωρία των δύο άκρων και ταύτισε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής με την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι' αυτή την προσωπική επίθεση εις βάρος μου και για ότι μου συμβεί, υπεύθυνος θα είναι ο κ. Σαμαράς» είπε χαρακτηριστικά η κ.Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Λαζαρίδης έχει ευαισθησίες και είμαι σίγουρος ότι δεν ήθελε να σας στοχοποιήσει. Έκανε κριτική, αλλά οι δικές σας κριτικές είναι χειρότερες» και ότι «η χώρα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, και είναι πανθομολογούμενο, είναι τυχερή που Πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: