Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τα δέκα (10) βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» αλλά και, τόσο τις δηλώσεις του κ. Γ. Μιχελάκη, όσο και τις διαρροές από το Υπουργείο Εσωτερικών και χωρίς φυσικά να... μπει σε διαβούλευση με τα κόμματα και την ΚΕΔΕ, οι βασικές διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη ............


τοπικών αρχόντων εμφανίζονται να έχουν «κλειδώσει», συνιστώντας μια σημαντική τομή στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.Συγκεκριμένα, φέρεται να προβλέπονται δέκα..

(10) βασικά σημεία:
1. Η ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αλφαβητική σειρά και χωρίς ένδειξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχουν.

2. Οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν αφενός μεν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους, αφετέρου δε όποιους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν, ανεξαρτήτως εάν είναι του ιδίου συνδυασμού.
3. Ο δήμαρχος εκλέγεται εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό 42% στον Α΄ γύρο, διαφορετικά η εκλογή κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.
4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με απλή αναλογική ανάλογα με την επίδοση των υποψηφίων δημάρχων. Το 40% του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται απ΄ ευθείας και το υπόλοιπο 60% σύμφωνα με τη σειρά των σταυρών αλλά ακολούθως και με την συμπλήρωση της εκπροσώπησης των δημοτικών ενοτήτων.
5. Τίθεται ελάχιστο ποσοστό, στο πρότυπο αυτού για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, το οποίο προτείνεται να ορισθεί στο 5%.

6. Ανάλογα με το ποσοστό που θα επιτύχει ο υποψήφιος δήμαρχος κατά την εκλογική διαδικασία, θα εκλέγεται και ο αριθμός των συμβούλων που του αναλογούν.
7. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων εκλέγονται σε άλλη κάλπη, ανεξαρτήτως δημάρχων.

8. Οι έδρες που θα παραμείνουν αδιάθετες (με στρογγυλοποίηση των ποσοστών προς τα κάτω συν τις αδιάθετες λόγω του ορίου του 5%) δίδονται στον συνδυασμού του δημάρχου.
9. Όποιος σύμβουλος αντιστοιχεί στις αδιάθετες έδρες (αυτός δηλ. που παρασύρει με την εκλογή του ο δήμαρχος) χάνει την έδρα του εάν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς από την ίδια δημοτική ενότητα σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου.
10. Αντιδήμαρχοι και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου θα μπορεί να είναι και από την αντιπολίτευση.
tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: