Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

«Ψήφος εμπιστοσύνης» το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ
Της Μαρίας Σπυράκη

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ είναι ο καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Είτε το Μαξίμου υποχωρήσει, είτε το Μαξίμου ..............


προχωρήσει σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο και ανοίξει ξανά τη δημόσια τηλεόραση σε νέα βάση, τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο.
Η τρικομματική κυβέρνηση υπέστη ρήγμα στην κορυφή, όχι γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε στη δημοσιότητα... τσαμπουκαλεμένους διαλόγους με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά γιατί σε μια κορυφαία επιλογή όπως είναι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ δεν επιτεύχθηκε η υποτυπώδης συνεννόηση. Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει μόνος, δείχνει ότι διάλεξε μια στρατηγική υψηλού ρίσκου που οδηγεί τελικά, είτε τώρα είτε το φθινόπωρο, στη λαϊκή ετυμηγορία. «Εμείς δεν επιθυμούμε εκλογές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν θα κυβερνήσει», είπε χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση της ΕΡΤ κατατέθηκε ήδη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και χθες βράδυ επρόκειτο να συζητηθεί στην ΚΕΝΕ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρινίζουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πλέον το «crash test» για την κυβερνητική συνοχή, καθώς το Μαξίμου δίνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή την ψηφοφορία.
«Ψήφος εμπιστοσύνης» το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Στην ουσία, δηλαδή, το Μαξίμου επιλέγει να κάνει «blame game» με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. 'Η θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, για το οποίο θυμίζουν ότι βασικός κορμός του είναι το σχέδιο Μόσιαλου για την ΕΡΤ, ή θα επιχειρήσουν να τους αποδώσουν την ευθύνη για τις κάλπες, που σε μια τέτοια περίπτωση θα στηθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Απόφαση
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι η ΕΡΤ κλείνει και οι πομποί σίγησαν. Η απόφαση αυτή πέρα από τα ζητήματα δημοκρατίας που εγείρει περιλαμβάνει ένα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές που περιμένουν εδώ και μια τριετία μια απόλυση από το Δημόσιο, αλλά προκαλεί παράλληλα και ένα τρομακτικό σοκ στην κοινωνία και ειδικά στους εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε οι συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός απευθύνεται στα στρώματα της κοινωνίας που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα που κατέβαλαν δυσανάλογο τίμημα για την κρίση και που θεωρούν αιτία των δεινών τη διαχρονική αδυναμία των κυβερνήσεων να αγγίξουν την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου.
Μηδενικές δυνατότητες
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν πλέον μηδενικές δυνατότητες να προσυπογράψουν το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς τους ενημέρωσε για την απόφασή του και αφού διαφώνησαν, δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προσυπογράφουν μόνο οι υπουργοί της ΝΔ και με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να υλοποιήσει τη στρατηγική του με το «στράτευμά» του και οι δύο εταίροι, που δημοσκοπικά φαίνεται μόνο να χάνουν, από το να ακολουθούν τις επιλογές του, αρχίζουν πλέον να προβληματίζονται έντονα αν μπορούν να συνεχίσουν στην ουρά. Η κίνησή τους να καταθέσουν στη Βουλή πρόταση νόμου που ακυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ δείχνει πως δημόσια ζητούν να μπει τέλος στη διαδικασία που εφάρμοζε ως τώρα το Μαξίμου για τη λήψη των αποφάσεων.
Η τρικομματική κυβέρνηση συστάθηκε για να φύγει η χώρα από το χείλος του γκρεμού. Ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος φαίνεται πως απομακρύνθηκε και η Ελλάδα δειλά επιστρέφει στην «κανονικότητα». Ο Αντώνης Σαμαράς είναι φανερό ότι στο βάθος επιδιώκει «καθαρή εντολή» για να υλοποιήσει την πολιτική του.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εξίσου φανερό ότι δεν μπορεί να επιβιώσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Φώτης Κουβέλης μάλλον υπερέβη εαυτόν πολλές φορές για να προσυπογράψει από την είσπραξη του φόρου των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ μέχρι τις απολύσεις από το Δημόσιο. Τώρα φαίνεται πως το γυαλί ράγισε. Οι διαφορές αναδείχθηκαν και το δίλημμα προδιαγράφεται ξεκάθαρο.
Ο Αντώνης Σαμαράς είτε τώρα, είτε το αργότερο το φθινόπωρο φαίνεται πως σχεδιάζει να συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή, τόσο δε που ορισμένοι στο Μαξίμου προβλέπουν ότι η νέα Βουλή θα είναι τρικομματική με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Σε κάθε περίπτωση οι δρόμοι που φαίνονται είναι δύο: Ο πρώτος περιλαμβάνει εκτόνωση της έντασης στο θέμα της ΕΡΤ, μια νέα προγραμματική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, αλλαγές των υπουργών που δεν αποδίδουν με βάση τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης, με κραυγαλέο παράδειγμα τον Αντώνη Μανιτάκη, και βεβαίως συνεννόηση σε όλα τα βασικά πεδία πολιτικής.
Ο δεύτερος δρόμος
Ο δεύτερος δρόμος, που είναι και ο πιο πιθανός, οδηγεί στις κάλπες το αργότερο το φθινόπωρο με πολύ μεγάλο ρίσκο για τη χώρα, καθώς στη διαδρομή σίγουρα θα καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος για την έξοδο στις αγορές, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να εξατμιστούν πολλά από τα επιτεύγματα της τριετίας. Οι επαφές που είχε όλη αυτή την περίοδο ο Αντώνης Σαμαράς με τους Ευρωπαίους ηγέτες από την Άγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ μέχρι το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Γιουρκι Κατάινεν άφησαν να φανεί πως οι δανειστές προετοιμάζονται να επιβραβεύσουν την ελληνική προσπάθεια, με νέα μείωση του χρέους, εφόσον συνεχισθεί με συνέπεια.
Το ερώτημα είναι εάν η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες μπορεί να συνδυασθεί με την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα για να βγει από το τούνελ. Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς ειδικά στο εξωτερικό επέμενε ότι αυτή τη σταθερότητα την εγγυάται η τρικομματική κυβέρνηση. Από τώρα και πέρα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το αφήγημά του...
  • Ο Αντ. Σαμαράς έχει δύο δρόμους: Ο πρώτος περιλαμβάνει εκτόνωση της έντασης στο θέμα της ΕΡΤ, μια νέα προγραμματική συμφωνία των τριών και αλλαγές των υπουργών. Ο δεύτερος δρόμος, που είναι και ο πιο πιθανός, οδηγεί στις κάλπες το αργότερο το φθινόπωρο με πολύ μεγάλο ρίσκο για τη χώρα
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: