Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εξελιγμένο σύστημα εντοπίζει την κούραση των οδηγών

Η κατασκευάστρια εταιρεία ειδών εξόρυξης και φορτηγών οχημάτων Caterpillar δημιούργησε ειδικούς εξελιγμένους αισθητήρες και το αντίστοιχο λογισμικό, το οποίο εντοπίζει την κούραση των οδηγών φορτηγών και προβλέπει πότε νυστάζουν προειδοποιώντας τους να σταματήσουν το όχημά τους, σύμφωνα............


 με το BBC.

Ήδη, δοκιμές του νέου συστήματος «συναγερμού» για κουρασμένους οδηγούς φορτηγών έχουν γίνει με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της των εταιρειών εξόρυξης BHP Billiton και Newmont Mining.

Το όνομα του νέου συστήματος είναι Driver Safety Solution (DSS). Η μελέτη του νέου συστήματος έγινε από την αυστραλιανή εταιρεία Seeing Machines, η οποία στη συνέχεια συμφώνησε με την Caterpillar την κατασκευή του. Η εγκατάσταση του νέου συστήματος σε κάθε όχημα κοστίζει 20.000 δολάρια, περίπου 15.500 ευρώ.

Το DSS χρησιμοποιεί μια κάμερα για να εντοπίσει το μέγεθος του οδηγού, πόσο συχνά ανοιγοκλείνει τα μάτια του καθώς και πόσο συχνά κρατά κλειστά τα μάτια του. Επιπλέον, εντοπίζει εάν το στόμα του οδηγού είναι στη σωστή θέση προκειμένου να καθορίσει πότε οι οδηγοί δεν κοιτούν το δρόμο.

Η κάμερα χρησιμοποιεί επίσης ειδικό φωτισμό, αόρατο στους ανθρώπους. Ο φωτισμός επιτρέπει στην κάμερα να «βλέπει» στο σκοτάδι αλλά και μέσα από τα ειδικά γυαλιά που φορούν για λόγους ασφαλείας πολλοί οδηγοί μηχανημάτων και φορτηγών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: