Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Βαθαίνει το κυβερνητικό «ρήγμα» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις πήρε χθες το χάσμα στις σχέσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν τα δύο κόμματα να καταθέσουν από κοινού στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε πως η ΝΔ δεν πρόκειται ..............


να ψηφίσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αφήνοντας ανοιχτό, ωστόσο, να υπάρξουν ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
Η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή φαίνεται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών την Πέμπτη, καθώς χθες το μεσημέρι στην τηλεφωνική επικοινωνία των Ευάγγ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, όπου αποφασίστηκε η από κοινού κατάθεση του νομοσχεδίου, εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης, όπως την είχε προδιαγράψει το βράδυ της Τρίτης ο Αντ. Σαμαράς.
Με την εξέλιξη αυτή έδειξε να αιφνιδιάζεται το Μαξίμου, καθώς λίγο νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ διά του γραμματέα της Κ.Ο., Γ. Μανιάτη, είχε ζητήσει από τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη να προγραμματιστεί άμεσα η συζήτηση για τη δική του πρόταση νόμου, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Ευάγγ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των αρχηγών. Ταυτόχρονα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Φ. Κουβέλης είχε επιμείνει στην κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ενώ η Αγ. Κωνσταντίνου εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει εσπευσμένα την δική του πρόταση και μάλιστα, όπως έλεγαν, χωρίς να περιμένει τη νέα σύσκεψη των αρχηγών την Πέμπτη, όπου ενδεχομένως να άλλαζε η στάση του Αντ. Σαμαρά.
Καχυποψία
Παρά το αρχικό κλίμα καχυποψίας που δημιουργήθηκε το πρωί, οι Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επικοινώνησαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, επιχειρώντας -όπως σημείωναν συνεργάτες και των δύο- να θέσουν προ των ευθυνών του τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ, καθώς χθες εκδηλώθηκαν και οι πρώτες ευρωπαϊκές πιέσεις.
Συγκεκριμένα τόσο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σούλτς, όσο και η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Σεσ. Μάλμστρεμ, με δηλώσεις ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με την δεύτερη μάλιστα να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε γι' αυτό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας την κίνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους και να υποβαθμίσουν την κατάθεση του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «δεν μας θορυβεί ιδιαίτερα, αφού στο πλαίσιο της λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού μπορεί να γίνει και αυτό». Οι ίδιοι σημείωναν μάλιστα πως «θα είναι χρήσιμο να έρθει και να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη», τονίζοντας ωστόσο «πως διαφωνούμε με τα εργαλεία που θεσπίζει για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας» αφού «στόχος μας είναι η περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής και όχι η θυματοποίησή της».
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης χρειάζεται γράψιμο εξ αρχής, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για ρυθμίσεις που θα αυστηροποιούν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, όπως η διατύπωση ρητής αναφοράς στα εγκλήματα του ναζισμού, εκτιμώντας ότι με αυτές τις βελτιώσεις θα καλυφθούν και οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, χθες σε ανακοίνωσή του απέφυγε να προσδιορίσει τη στάση του υποστηρίζοντας πως «ο ενταφιασμός του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση καταδεικνύει τις εσωτερικές αντιφάσεις στο εσωτερικό της, που δεν θέτουν όμως σε αμφισβήτηση την -μνημονιακού περιεχομένου- συμφωνία των τριών κομμάτων». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «η ΝΔ φλερτάρει απροκάλυπτα με την ατζέντα και τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και κλείνει τα μάτια στην άνοδο της ρατσιστικής βίας, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ -παρά τις διαφωνίες τους- δεν σκοπεύουν να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή».
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: