Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Φύλλα πορείας για τις Πανελλαδικές

Σήμερα νωρίς το πρωί επρόκειτο να αρχίσει η διανομή των φύλλων πορείας στους καθηγητές, έτσι ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης που θα λάβουν οι ΕΛΜΕ την Τετάρτη, και οι Πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινήσουν κανονικά την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος από τα μέσα ........


της προηγούμενης εβδομάδας, συζητούσε ανοιχτά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, υπέγραψε το απόγευμα του Σαββάτου -μετά και τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του προεδρείου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω εξετάσεων- τη σχετική απόφαση και χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ως αιτιολογία για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου «ο πρωθυπουργός έλαβε υπ' όψη του την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλουμένων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, 24ωρη πανελλαδική απεργία τη 17η Μαΐου 2013, πρώτη ήμερα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, δυσμενείς συνέπειες χαρακτηρίζονται «η σημαντική διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας και οι σοβαροί κίνδυνοι που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση, που για πρώτη φορά λαμβάνεται χωρίς να έχει εξαγγελθεί επισήμως απεργιακή κινητοποίηση, ελήφθη από τον πρωθυπουργό, αφού είχε από τον γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη, με δεδομένο ότι ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά ότι η επιστράτευση επιβάλλεται μόνον όταν εξαγγελθεί επισήμως μια απεργία.

Ο κ. Μπαλτάκος εξήγησε ότι ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να λάβει το μέτρο της επιστράτευσης οποτεδήποτε εκείνη κρίνει, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είχε συζητήσει το θέμα αυτό και με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη, οι οποίοι και είχαν συμφωνήσει ότι εάν η ΟΛΜΕ επέμενε μέχρι τέλους στην απεργία μέσα στις εξετάσεις, τότε η πολιτική επιστράτευση θα ήταν μονόδρομος...

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ήταν απολύτως ορθή και αναμένουν ότι θα επικροτηθεί και από την κοινωνία, η οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση 100.000 μαθητές και οι οικογένειές τους να βρεθούν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προσθέτουν μάλιστα ότι οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν (απόφαση πρωθυπουργού, δημοσίευση στο ΦΕΚ, έκδοση φύλλων πορείας κ.λπ.) προκειμένου να μη δοθεί νέα παράταση στην αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι και την Τετάρτη (48 ώρες δηλαδή πριν από την έναρξη των εξετάσεών τους) προκειμένου να πληροφορηθούν τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ. Επίσης, εάν η επιστράτευση αποφασιζόταν την Τετάρτη, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο το εάν η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε μέσα σε ελάχιστες ώρες να παραδώσει 86.000 φύλλα πορείας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός ήθελε να αναχωρήσει για το σημαντικό ταξίδι του στην Κίνα, χωρίς να έχει αφήσει πίσω του σημαντικές εκκρεμότητες και γι' αυτό πίεσε ο ίδιος, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Τ. Μπαλτάκο, οι διαδικασίες τόσο από το υπ. Παιδείας όσο και από το υπ. Δημόσιας Τάξης να κινηθούν ταχύτατα.

Θετικό το ΠΑΣΟΚ, δεν θέτει θέμα η ΔΗΜΑΡ

Την αντίθεσή τους στην απεργία των καθηγητών εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων είχαν εκφράσει εξαρχής και τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, που επικοινώνησε το περασμένο Σάββατο με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των καθηγητών.

Το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την απόφαση της ΟΛΜΕ και είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την τελική απόφαση της κυβέρνησης, καθώς στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ιπποκράτους επισημαινόταν ότι «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν».

Στο ίδιος μήκος κύματος είχε κινηθεί και η ΔΗΜΑΡ, η οποία στην ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Παράλληλα ζητούσε να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ συνδικαλιστών και κυβέρνησης. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η απόφαση για επιστράτευση των εκπαιδευτικών ελήφθη από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και η ΔΗΜΑΡ ενημερωνόταν για τις εξελίξεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: