Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Τα 20 επαγγέλματα που ανοίγουν με νόμο-εξπρές

Με διαδικασίες-εξπρές το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε πλήρες άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση αγορών με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση των τιμών.
Μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη νέα μελέτη του ΚΕΠΕ και θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν όλοι ............


οι περιορισμοί σε 20 δημοφιλή επαγγέλματα και υπηρεσίες, όπως δημοσιεύει το Έθνος.
Στο μέτωπο των αγορών προωθείται μεταξύ των άλλων η μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ), η κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίδρυσης ΕΠΕ και ο περιορισμός των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικής άδειας.
''Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Μάλιστα επικαλέστηκε μελέτη του ΚΕΠΕ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου, σύμφωνα με την οποια το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προσδώσει στην οικονομία 0,4% με 2,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 800 εκατομμύρια με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναφέρθηκε δε και σε προγενέστερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 15% σε βάθος χρόνου από το πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων-αγορών στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί πως από το 2011 που έγινε η πρώτη απόπειρα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, επί συνόλου 343 ήρθησαν οι περιορισμοί σε 247 ή το 72%.
Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως σε ορισμένα επαγγέλματα δεν έχει προσχωρήσει το άνοιγμα όπως θα έπρεπε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των δικηγόρων.

Τα 20 επαγγέλματα που μπαίνουν στο ''μικροσκόπιο''
  1. Δικηγόροι-Δικηγορικές εταιρείες
  2. Συμβολαιογράφοι
  3. Ορκωτοί ελεγκτές
  4. Λογιστές
  5. Μηχανικοί
  6. Ενεργειακοί επιθεωρητές
  7. Ιδιωτική εκπαίδευση
  8. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών
  9. Ιατρικά επαγγέλματα-Ιατρικά κέντρα
  10. Οδοντίατροι
  11. Φυσικοθεραπευτές
  12. Ταξί
  13. Φορτοεκφορτωτές
  14. Ταξιδιωτικοί πράκτορες
  15. Ξεναγοί
  16. Εταιρείες συμβούλων
  17. Γραφεία ευρέσεως εργασίας
  18. Διανομή Τύπου
  19. Καπνοπώλες
  20. Εκτελωνιστές
ΚΕΠΕ: 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το άνοιγμα
Στη μελέτη του ΚΕΠΕ γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των επαγγελμάτων
  • Τα πιθανά οφέλη από την προβλεπόμενη άρση των περιορισμών στη λειτουργία των επαγγελμάτων ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα κυμαίνοναυι μεταξύ 0,4% και 2,1% ανάλογα με τις υποθέσεις που έγιναν για το αναμενόμενο επίπεδο μείωσης των τιμών.
  • Η απελευθέρωση μπορεί να αυξήσει την απασχόληση σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα  αλλά όχι απαραίτητα και τη συνολική απασχόληση, οδηγώντας βραχυχρόνια σε μία αναδιάρθρωση της απασχόλησης, παρά σε μεγάλες αυξήσεις της συνολικής απασχόλησης.
  • Η μείωση των περιορισμών στη λειτουργία των αγορών οδηγεί σε αύξηση του ανταγωνισμού, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και τις τιμές.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: