Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τις offshore ελληνικών συμφερόντων

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω offshore από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Αποδείξεις και ονόματα για Έλληνες που εμπλέκονται στο πάρτι "μαύρου χρήματος".

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα με αφορμή τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών που συνδέονται με Έλληνες, ξεκινά ..............


με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου.
Η παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού έχει αφετηρία τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, στην οποία συμμετέχει από την Ελλάδα η εφημερίδα "Τα Νέα", για τις δεκάδες εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους που συνδέονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα συμμετείχε σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σε συνεργασία με Μέσα Ενημέρωσης από 48 χώρες, που αποκάλυψε στοιχεία για τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 25 τρισεκατομμύρια ευρώ, κρυμμένα και "σταθμευμένα" σε offshore εταιρείες.
Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε στοιχεία και για τους λεγόμενους μεσάζοντες που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες αλλά και να "φαίνονται" ώστε να παραμένουν αφανείς οι αληθινοί δικαιούχοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δικηγορικά γραφεία ή επιχειρηματίες που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά ως σχήματα συγκάλυψης και προστασίας των πελατών τους που φοροδιαφεύγουν.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς οι οποίοι έλαβαν εντολή να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία ώστε να εξακριβώσουν αν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φοροδιαφυγή, από τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν σύνδεση με τις "ελληνικού ενδιαφέροντος" υπεράκτιες εταιρίες.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...