Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γιγαντιαίο ανθρωποκυνηγητό για τον "Υποπτο Νο.2" των βομβιστών της Βοστώνης

Έναν ακόμη ύποπτο φέρεται να αναζητούν οι αρχές ο οποίος σύμφωνα με το NBC βρίσκεται σε τρένο προς το Κονέκτικατ. Εξάλλου, το Reuters κάνει λόγο για ένα αυτοκίνητο που αναζητούσε η αστυνομία λόγω υποψιών ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τους δράστες, και το οποίο έχει εντοπιστεί στην περιοχή της Βοστώνης.

Επίσης, σε συγκεκριμένη γειτονιά στη Μασαχουσέτη και συγκεκριμένα στο σπίτι όπου διέμεναν ................


τα δύο αδέρφια, ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, έχουν επικεντρώσει τις δυνάμεις τους οι αρχές της περιοχής.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, οι αστυνομικές αρχές έχουν κυκλώσει το σπίτι και καλούν τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν και να μην μεταδίδουν εικόνες από τις κινήσεις των αστυνομικών οργάνων, καθώς μπορεί να παρεμποδίζουν την επιχείρηση.

Επίσης, αναφέρουν ότι η αστυνομία έχει υπό κράτηση δύο ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι που ζούσαν τα δύο αδέρφια.

"Ο γιος μου είναι ένας άγγελος"
Ο πατέρας των δύο υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις, δήλωσε στο Associated Press ότι ο γιος του, για τον οποίο γίνεται το ανθρωποκυνηγητό στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, είναι ένας καλός, έξυπνος μαθητής.

«Ο γιος μου είναι ένας πραγματικός άγγελος», δήλωσε στο ΑΡ τηλεφωνικώς από την ρωσική πόλη Makhachkala. Ένας από τους δύο γιους του σκοτώθηκε στις συμπλοκές με την αστυνομία και ο άλλος καταζητείται και θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Ο γιος μου είναι ένας πραγματικός άγγελος. Ο Dzhokhar είναι δευτεροετής φοιτητής ιατρικής στις ΗΠΑ. Είναι πολύ έξυπνο αγόρι. Τον περιμέναμε να έρθει εδώ για τις διακοπές», τόνισε ο πατέρας των υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

"Μείνετε στα σπίτια με τις πόρτες κλειδωμένες"
Πριν από λίγο, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ανακοίνωσε στους πολίτες ότι ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη στη Βοστώνη για τους υπόπτους των βομβιστικών επιθέσεων στο Μαραθώνιο, και ότι όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν ανασταλεί, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους «με τις πόρτες κλειδωμένες».

«Ζητάμε από τους πολίτες να το λάβουν αυτό σοβαρά και να βοηθήσουν τις αρχές ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες»,  τόνισε ο Deval Patrick.

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο ένας ύποπτος έχει σκοτωθεί και ότι ο δεύτερος καταζητείται. Πρόσθεσε ότι ένας αστυνομικός είναι σοβαρά τραυματισμένος και ένας υπάλληλος ασφαλείας του ΜΙΤ έχει σκοτωθεί.

Επίσης, ομοσπονδιακός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ταυτότητα των υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις. Ανακοίνωσε ότι είναι δύο αδέρφια, Ρώσοι, με τσετσενικές καταβολές. Ο ύποπτος που διαφεύγει είναι ο Dzokhar Tsarnaev, ενώ ο δεύτερος ύποπτος Tamerlan Tsarnaev σκοτώθηκε.

Εξάλλου, να παραμείνουν μακριά από τα παράθυρα των σπιτιών τους και "να μην ανοίγουν την πόρτα τους" είναι οι τελευταίες οδηγίες των αστυνομικών αρχών προς τους κατοίκους της Watertown, όπου από τα ξημερώματα της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία κινητοποίηση για τη σύλληψη δύο βασικών υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Μάλιστα η αστυνομία στέλνει συνεχώς λεωφορεία προκειμένου να εκκενωθεί από κατοίκους η περιοχή, καθώς φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Νωρίτερα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η αστυνομία της Βοστώνης αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου της Μασαχουσέτης, όσο συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη του "υπόπτου Νο. 2" για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, κλειστό για λόγους ασφαλείας παραμένει, μεταξύ άλλων, και το πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και τα σχολεία της Watertown.

Νεκρός ο ένας ύποπτος

Ο ένας εκ των δύο υπόπτων για την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης έπεσε σήμερα νεκρός, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο Watertown της Βοστώνης.


Ο νεκρός, είναι ο άντρας τον οποίο «συνέλαβαν» οι κάμερες ασφαλείας, λίγο πριν την αιματηρή επίθεση στον Μαραθώνιο, να φορά ένα μαύρο καπέλο. Ο ύποπτος τραυματίστηκε κατά την καταδίωξη που ακολούθησε μετά την επίθεση στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Γιατρός του νοσοκομείου δήλωσε ότι ο ύποπτος έφερε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες και πιθανώς και από έκρηξη. «Πολλαπλά τραύματα, από έκρηξη, τραύματα από σφαίρες. Εφθασε εδώ με καρδιακή ανακοπή» δήλωσε ο γιατρός του νοσοκομείου Μπεθ Ισραελ.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του ασθενούς και γνωρίζουν απλά πως πρόκειται για ενήλικο άνδρα. Πάντως, η αστυνομία πιστεύει ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για τον «ύποπτο Νο.1».

Ο δεύτερος ύποπτος ο οποίος αναζητείται είναι ο νεαρός ο οποίος καταγράφηκε από τις κάμερες να φορά ένα λευκό καπέλο κατά την φονική επίθεση της Δευτέρας.

Το χρονικό της καταδίωξης

Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ φοιτητές που βρίσκεται δυτικά του κέντρου της Βοστώνης όταν έπεσαν πυροβολισμοί και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός της φρουράς του πανεπιστημίου.

Στην ιστοσελίδα του το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», καλώντας τους φοιτητές να παραμείνουν στο εσωτερικό της πανεπιστημιούπολης, καθώς η αστυνομία αναζητούσε τον δράστη. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο, ενώ ελικόπτερα πετούσαν επάνω από την περιοχή.

Ακολούθησαν χαώδεις σκηνές καταδίωξης στην περιοχή του Cambridge και του Watertown κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά της αστυνομίας κατά την καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου στο Watertown, στα περίχωρα της πόλης.

Διαφεύγει ο δεύτερος ύποπτος

Η αστυνομία της Μασαχουσέτης συνεχίζει τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα, αναζητώντας στο Watertown, στην περιοχή της Βοστώνης, τον δεύτερο ύποπτο με το άσπρο καπελάκι, καλώντας συνεχώς τους κατοίκους να μην ανοίγουν τις πόρτες τους, λόγω της «ρευστότητας της κατάστασης».

Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα ακόμη μια φωτογραφία του δεύτερου υπόπτου, ενώ ζήτησε εκ νέου από τους κατοίκους της πόλης «να παραμείνουν μακριά από τα παράθυρα» των σπιτιών τους και «να μην ανοίγουν την πόρτα τους», καθώς συνεχίζεται η αστυνομική επιχείρηση.

Η ταυτότητα των υπόπτων

Ως προς την ταυτότητα των δύο υπόπτων, το Associated Press μετέδωσε ότι κατάγονται από μια περιοχή της Ρωσίας κοντά στην Τσετσενία.

Όπως αναφέρει εξάλλου το iefimerida, και οι δύο ήταν αθλητές, δήλωναν πιστοί στο Ισλάμ και είχαν στρατιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, ο ένας δήλωνε πως δεν ήθελε να έχει κανέναν Αμερικανό φίλο.

Ο νεαρός Dzokhar Tsarnaevειχε πάρει και υποτροφία από 2.500 δολάρια από το γυμνάσιο του Κέμπριτζ, ενώ ήταν μέλος της ομάδας πάλης του σχολείου και είχε βγει αθλητής του μήνα για το Φεβρουάριο του 2011. Ο ίδιος και ο αδερφός του ήθελαν να σπουδάσουν μηχανικοί.

Ο δέυτερος δράστης που έπεσε νεκρός από της σφαίρες των αστυνομικών είναι ο μεγαλύτερος αδερφός, ο Tamerlan Tsarnaev και έχει παρελθόν με τις αρχές. Ο 20χρονος, που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στο Watertown είχε συλληφθεί το 2009 για ενδοοικογενειακή βία, έπειτα από επίθεση στη σύντροφό του.

Μάλιστα, στο λογαριασμό του στο YouTube έχει ειδική κατηγορία με τον τίτλο «Τρομοκράτες», αλλά τα βίντεο που είχαν αναρτηθεί εκεί έχουν διαγραφεί.

Όπως και ο αδερφός του, ο Tamerlan Tsarnaev ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα ήταν πυγμάχος και όνειρό του ήταν να αλλάξει εθνικότητα προκειμένου να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις μεγάλες διοργανώσεις. Βέβαια σε δηλώσεις του είχε πει «Δεν έχω κανένα φίλο. Δεν τους καταλαβαίνω».

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: