Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Νέα δείγματα τροφίμων με DNA αλόγου στα δίχτυα του ΕΦΕΤ

Τα έξι έφτασαν χθες τα δείγματα τροφίμων στα οποία έχει εντοπιστεί DNA αλόγου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ έκανε γνωστό ότι έως χθες είχαν ληφθεί 177 ...........


δείγματα από διάφορες κατηγορίες προϊόντων εκ των οποίων έχουν εξεταστεί και αναλυθεί τα 78. Από αυτά βρέθηκαν θετικά τα 6. Το τελευταίο δείγμα αφορά χωριάτικο λουκάνικο που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Nostima, με ημερομηνία παραγωγής 23/2/2013 και ημερομηνία ανάλωσης 25/3/2013. Το συγκεκριμένο προϊόν, που αποσύρθηκε από την αγορά, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση Σταμπολίδης Ι. & Αφοί Βασιλειάδη ΕΠΕ, με έδρα στο 6ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης - Μάκρης.
Νωρίτερα το μεσημέρι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ Γιάννη Τσιάλτα, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για 7 θετικά δείγματα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση κατεψυγμένου κεμπάπ που παρασκευάζεται σε εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε και θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΦΕΤ.
Οπως ανέφερε ο κ. Τσιάλτας τα θετικά δείγματα θα ελεγχθούν και για την ύπαρξη αντιβιοτικών και της αντιφλεγμονώδους ουσίας φαινυλοβουταζόνης. Ο κ. Τσάλτας πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι η ύπαρξη των δειγμάτων αυτών είναι σε ποσοστό κάτω του 5% επί του συνόλου των ελέγχων που έγιναν. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, για να είναι επικίνδυνο ένα προϊόν για την ανθρώπινη υγεία θα πρέπει να καταναλώνεται για πολύ καιρό και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς επίσης η πρόσμειξη με κρέας αλόγου να έχει γίνει σε υψηλά ποσοστά.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: