Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Λύση «πακέτο» για ρυθμίσεις οφειλών

Λύση «πακέτο» για τις ρυθμίσεις των χρεών τόσο προς τις εφορίες όσο και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αναζητούν από σήμερα, με εντολή της τρόικας, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε συνεργασία με τεχνικό κλιμάκιο των ξένων εμπειρογνωμόνων.
Την ενιαία «λύση» ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας από τον Γ. Βρούτση ............


επικαλούμενοι τη διεθνώς ακολουθούμενη πρακτική και θέτοντας «βέτο» στις πολλές δόσεις (τουλάχιστον 60) που ζητούν τα Ταμεία επιδιώκοντας, από την πλευρά τους, να εξασφαλίσουν κατά προτεραιότητα την καταβολή των τρεχουσών εισφορών (όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» άνω του 1 δισ. ευρώ λόγω της ύφεσης και της ανεργίας) και να παρατείνουν χρονικά την είσπραξη των δόσεων έναντι των κεφαλαιοποιημένων οφειλών (περί τα 14 δισ. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται τα 7 δις ευρώ).
Την πρόβλεψη περισσότερων δόσεων με «πάγωμα» των δόσεων για ένα εξάμηνο για τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013 και της καθιέρωσης ειδικής ρύθμισης των οφειλών με ρήτρα πρόσληψης τουλάχιστον 1 εργαζομένου σε όσες επιχειρήσεις (περίπου 150.000) εμφανίζονται σήμερα χωρίς προσωπικό ώστε να αυξηθούν τα έσοδα, υποστήριξε και ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος ο οποίος κλήθηκε στη συνάντηση.

Λύση «πακέτο» για ρυθμίσεις οφειλών

«Θα υπάρξει σύγκλιση των απόψεων» εκτίμησε ο Γιάννης Βρούτσης μετά την τρίωρη συνάντηση υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός, ούτως ή άλλως, είναι να περάσει έως το τέλος του 2017 στις φορολογικές αρχές η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΙΚΑ (που αναλαμβάνει προσωρινά από τον Ιούλιο το ρόλο του εισπράκτορα των χρεών για όλα τα μεγάλα ταμεία). Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί διπλό σύστημα ρύθμισης των χρεών, ένα πάγιο (με ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν για όλους) και ένα που θα λειτουργήσει ως «ύστατη ευκαιρία» υπό τη μορφή ενός ειδικού διακανονισμού.
Τη μείωση (σε ποσοστό άνω του 15%) των εσόδων των Ταμείων λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας προέβαλε η ηγεσία του υπουργείου στους επικεφαλής της τρόικας ως εμπόδιο για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των εργοδοτικών εισφορών (τον Νοέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών).
Όπως είπε ο υπουργός έξτρα έσοδα 475 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την κατάργηση των 60.000 (έως σήμερα) παράνομων συντάξεων, από τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης (με επέκταση του εργόσημου και αύξηση του ασφαλίστρου στο 30% από 20%) και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, όπου καταγράφονται καθυστερήσεις.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Η ηγεσία του υπουργείου και η τρόικα συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενη ανεργίας με έμφαση στις κοινωφελείς εργασίες και για άτομα που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (θα το εκπονήσει έως τα τέλη Μαρτίου η ΟΚΕ), ενώ ζητήθηκε η βοήθεια της τρόικας για να αυξηθεί πάνω από τις 200.000 ευρώ το όριο των επιτρεπόμενων χρηματοδοτήσεων ανά επιχείρηση (de minimis) ώστε να ανοίξουν επιδοτούμενες θέσεις και σε μεγάλες επιχειρήσεις.
ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Η ηγεσία του υπουργείου παρέδωσε (προς έγκριση) στην τρόικα και το σχέδιο για τον Μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού που θα νομοθετηθεί στο τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» στα κριτήρια καθορισμού του κατώτατου μισθού εκτός από τα οικονομικά δεδομένα (ανταγωνιστικότητα, κατάσταση οικονομίας και αγορά εργασίας) συμπεριελήφθη και η «επάρκειά» του για την ελάχιστη διαβίωση του εργαζομένου.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: