Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Τα 4 σενάρια για την Κύπρο. Καταιγιστικές εξελίξεις

Καταιγιστικές οι εξελίξεις χθες στην Κύπρο. Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στην συνάντηση που είχαν το κλιμάκιο της τρόικας με βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων της Κύπρου, είναι ότι μετά την ολοκλήρωσή της δεν υπήρξε καμία δήλωση. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι ............


των δανειστών δεν ικανοποιήθηκαν από τις εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και πως επιμένουν στην πρόταση που ήδη υπάρχει για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Μάχη με τον χρόνο δίνει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, καθώς απομένουν μόνο λίγες ώρες προκειμένου να βρει μία λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων την περασμένη Τρίτη. Την ίδια ώρα, η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές μέχρι την Τρίτη και η αγορά βρίσκεται σε απόγνωση. Όλα αυτά καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα προτείνει η κυπριακή πλευρά θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 9.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας.

Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, λόγω τραπεζικής αργίας. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που ανοίξουν, αυτό θα γίνει την Τρίτη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στους πολίτες αλλά και στην αγορά. Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές και τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Επίσης, θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να είχε διοχετεύσει από την Τρίτη κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.

Στο μεταξύ, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται «κούρεμα» σε πιο ήπια μορφή, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε να μην θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκαν χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Μάλιστα, οι δραματικές στιγμές που περνά η Κύπρος τα τελευταία εικοσιτετράωρα φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Νεοφύτου: «Αυτή η ηγεσία θα πάρει τις ιστορικές της ευθύνες και θα σώσουμε τον τόπο μας. Δεν θα χαραμίσουμε την επόμενη γενιά. Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως ο κυπριακός λαός δεν ασχολείται με τα σενάρια. «Ο πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και θέλει να βρούμε τη λύση, να μην καταστραφεί ο τόπος μας. Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να βρούμε τη λύση». Μάλιστα, σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Δεν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα».

Τα εναλλακτικά σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας βρίσκονται τέσσερα σενάρια.

Σενάριο 1ο

- Δέσμευση €2,5 δισ. από Ταμεία Προνοίας

- «Κούρεμα» όλων των καταθέσεων 5% (εξασφαλίζονται €3,3 δισ.)

- Τα €10 δισ. έρχονται από την τρόικα.

Σενάριο 2ο

- Πώληση Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους

- 50% αναγκών ανακεφαλαιοποίησης αναλαμβάνει η Κύπρος και 50% οι Ρώσοι επενδυτές (€4 δισ.)

- Το ποσό των €2 δισ. να αντληθεί από τα Ταμεία Προνοίας

- «Κούρεμα» καταθέσεων 3% ισοδύναμο με €1,8 δισ.

Σενάριο 3ο

- «Αυτοκούρεμα» της τάξης του 20% - 25%, διασφαλίζοντας από μόνοι μας €17,5 δισ.

Σενάριο 4ο

- Δημιουργία δύο νέων τραπεζών

- Μεταφορά σε αυτές καταθέσεων έως €100.000, εξυπηρετούμενων δανείων, αναγκαίων περιουσιακών στοιχείων

- Διορισμός εκκαθαριστή για τις υφιστάμενες τράπεζες

- Εκποίηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων

- Είσπραξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκποίηση υποθηκών

- Ότι εισπραχθεί να επιστραφεί στους καταθέτες άνω των €100,000

- Έμμεσο «κούρεμα» 40% - 90%.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...