Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων: Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Πάγωμα των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για δύο χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για πέντε χρόνια και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη. Αυτές είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου ..............


Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, που υπολογίζεται να προσφέρουν βαθιά ανάσα σε περίπου 180.000 εργαζομένους που έχουν ήδη δει μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου ή κινδυνεύουν να μπουν στο καθεστώς της εφεδρείας.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αποφάσισε πως:

Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να καταβάλει το μισό της δόσης του δανείου. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή υπάρχει πρόβλεψη ότι το υπόλοιπο 50% της δόσης δεν χαρίζεται και αν για κάποιο λόγο ο υπάλληλος πάρει το εφάπαξ βοήθημα ή αποζημίωση λόγω απόλυσης, το σχετικό ποσό δεν θα δίνεται στον δικαιούχο αλλά αυτόματα θα καταβάλλεται προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου. Στην περίπτωση ωστόσο που το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του δανείου, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλει σε 48 δόσεις.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εάν ο δανειολήπτης παρά το «κούρεμα» του 50% δεν μπορεί να καταβάλει τις δανειακές του υποχρεώσεις, υπάρχει η δυνατότητα για πλήρες «πάγωμα» των δόσεων για 24 μήνες. Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτείται προηγουμένως απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα λαμβάνεται μετά την εξέταση αυστηρών κριτηρίων.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης συνταξιοδοτείται, δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να μην πληρώνει δόσεις για όσο διάστημα δεν λαμβάνει σύνταξη. Όταν ωστόσο έρθει η ώρα να την εισπράξει, τότε θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων που έχουν τρέξει, έστω και άτοκα. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε και πάλι θα υπάρχει παρακράτηση από το εφάπαξ.

Τέλος, παρατείνεται το όριο ηλικίας στη λήξη της επιμήκυνσης για τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια στο 85o έτος της ηλικίας του δανειολήπτη. Με άλλα λόγια, όποιος επιθυμεί, μπορεί από σήμερα κιόλας να κάνει δήλωση επιμήκυνσης του δανείου για όσα έτη επιθυμεί μέχρι και το 85ο έτος της ηλικίας του, μειώνοντας έτσι τις δόσεις του δανείου. Ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτημάτων παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη είναι σε ισχύ οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης ως 10 χρόνια για στεγαστικά (μέγιστη διάρκεια 40 έτη), ως 10 χρόνια στα επισκευαστικά (μέγιστη διάρκεια 26 έτη) και ως 5 χρόνια στα μικρά επισκευαστικά και βλαβών (μέγιστη διάρκεια 15 έτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: