Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τραπεζική καταιγίδα σαρώνει την Ε.Ε.

Οι αγορές φαίνεται να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη ενός «χρηματοοικονομικού Αρμαγεδδώνος», ο οποίος βρίσκεται ..........


προ των πυλών της Ε.Ε.

Η μεγάλη αστάθεια που έχει προκληθεί «σάρωσε» τις μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών -και όχι μόνο των γαλλικών-, οι οποίες όμως δεν είναι πλέον εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας και άρα ευάλωτες στο ενδεχόμενο «χρεοκοπίας της χώρας». Η αβεβαιότητα που κινδυνεύει να διαβρώσει το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα δεν αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά τη συνοχή της ίδιας της Ε.Ε.

Σ' αυτό τον ορυμαγδό της καταστροφολογίας ορισμένες πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις καταπνίγονται. Για παράδειγμα, ανάλυση της τράπεζας Danske και ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Στίβεν Μέιτζορς επιχειρηματολογούν κατά του σεναρίου της ελληνικής χρεοκοπίας. Επισημαίνουν ότι εξέλιπαν οι αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο η χώρα δεν αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων.

Επιπροσθέτως, αν ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα έχει πλέον αποσοβηθεί καθώς τα νέα ομόλογα θα είναι πλήρως εγγυημένα.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το υποτιθέμενο γερμανικό «Σχέδιο Β» την ίδια ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει δημόσια συστήσει -όπως υπενθυμίζει εσωτερικό έγγραφο της δανέζικης τράπεζας- ότι «θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με την Ελλάδα καθώς, όπως έχει δείξει και η ενοποίηση της Γερμανίας, οι διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται καιρό για να ολοκληρωθούν».
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: