Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρωστούν οι δήμοι στις σχολικές επιτροπές

Να δώσει τώρα ο δήμος τα 230.000 ευρώ στις σχολικές επιτροπές». Αυτό γράφει το πανό που έχουν αναρτήσει οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έξω από το σχολικό συγκρότημα .........


του 1ου και του 7ου Δημοτικών Σχολείων Καισαριανής.
Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, χωρίς τα χρήματα αυτά τα σχολεία - ανάμεσά τους και το σχολικό συγκρότημα - αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Με ελλείψεις βιβλίων, εκπαιδευτικών - κυρίως στα ολοήμερα σχολεία - και άλλων βασικών υλικών ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά. Την ίδια στιγμή, πολλοί δήμοι χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς τις σχολικές επιτροπές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Σαφής εικόνα για το ύψος των χρεών των δήμων προς τα σχολεία δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι λόγω του «Καλλικράτη» αλλάζει ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων (δεν κατανέμονται ανά σχολείο, αλλά ανά βαθμίδα εκπαίδευσης σε κάθε δήμο). Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοτικές αρχές επικαλούνται χρέη που... κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους.
«Προχωρήσαμε στην ανάρτηση του πανό την περασμένη Τετάρτη διότι ο δήμος όφειλε προς τις σχολικές επιτροπές συνολικά 330.000 ευρώ. Τα 203.000 ήταν χρέος της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τα 127.000 της νέας για το 2011» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Φιλιππίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής.
Τελικά ο δήμος έδωσε 73.500 στις δύο - καινούργιες - σχολικές επιτροπές. Δηλαδή 38.400 ευρώ για την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή. Ούτε αυτό ποσό, αναφέρει ο Αντώνης Φιλιππίδης, λύνει το πρόβλημα. «Μας αναλογούν 10.400 ευρώ αλλά μόνο το χρέος του σχολικού συγκροτήματος προς την ΕΥΔΑΠ είναι 15.000 ευρώ». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καισαριανής, Μπετίνα Γραφίδου, είπε ότι επρόκειτο για οφειλή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. «Τα χρήματα δεν τα βρήκαμε στα ταμεία του δήμου όταν αναλάβαμε. Ωστόσο ο δήμος καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δώσει τα χρήματα. Θέλουμε όμως μια πίστωση χρόνου».
Η καθυστέρηση στην έκδοση των σχολικών βιβλίων επιβαρύνει τη λειτουργία τους και με το κόστος των φωτοτυπιών. Σε πολλά σχολεία όμως δεν υπάρχουν χρήματα για τα αναγκαία - το χαρτί και τα μελάνια - με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων να αναζητούν ήδη τρόπους για να καλύψουν εκ των ενόντων τη δαπάνη.
Τεράστια όμως, είναι και τα ποσά που οφείλονται από τον δήμο προς τα σχολεία της Αθήνας. Οπως περιγράφει ο Λουκάς Καβακλής, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων Αθήνας, «το 2011 τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο στον δήμο για να τα διανείμει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν αισθητά λιγότερα από ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Το 2010 το ποσό που μοιράστηκε ήταν περίπου 1.570.000 ευρώ ενώ φέτος ήταν 960.000. Από αυτά έχει καταβληθεί μόνο η πρώτη δόση των 240.000 ευρώ. Από το υπουργείο στον δήμο έχουν δοθεί όμως και οι δύο δόσεις».
Η Νέλλη Παπαχελά, αντιδήμαρχος Παιδείας στον Δήμο Αθηναίων, εξηγεί ότι η δεύτερη δόση στα σχολεία των Αθηνών θα δοθεί όταν συσταθούν οι νέες σχολικές επιτροπές. «Για τον ίδιο λόγο παίρνουμε τα χρήματα από τα ταμεία των σχολείων για να τα διανείμουμε στις καινούργιες επιτροπές». Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 2011 είναι 3.099.779,89 έναντι 3.680.988,63 που ήταν την προηγούμενη χρονιά, επισημαίνει η Νέλλη Παπαχελά.
Σύμφωνα με τους δασκάλους, πάντως, υπάρχουν και περιπτώσεις που στα χαρτιά διατέθηκαν κονδύλια για αναγκαίες εργασίες σε σχολεία, αλλά τελικά τα χρήματα δεν δόθηκαν. «Στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 76ο και το 18ο Δημοτικά Σχολεία στα Πετράλωνα», λέει ο Λουκάς Καβακλής, «είχαν εγκριθεί 2.000 ευρώ για την αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών. Τελικά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ».
Ελλείψεις σε βασικά είδη επισημαίνει ο Γιώργος Γαλάνης, δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Πειραιά. «Θέλαμε να φωτοτυπήσουμε την επιστολή που είχαμε ετοιμάσει για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για να τους ενημερώσουμε για το θέμα που έχει προκύψει γύρω από τα βιβλία και αναγκαστήκαμε να κάνουμε... έρευνα σε 10 σχολεία αφού δεν λειτουργούσαν τα φωτοτυπικά. Κάποια δεν είχαν χαρτί και κάποια δεν είχαν μελάνι». Οι οικονομικές δυσκολίες όμως, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Γιώργος Γαλάνης, έχουν τη ρίζα τους σε παλαιότερα χρέη. «Ο δήμος οφείλει στα σχολεία του Πειραιά δύο δόσεις παλαιότερων ετών που ανέρχονται στις 400.000 ευρώ περίπου». Από την άλλη πλευρά ο σύμβουλος του δημάρχου Πειραιά για θέματα Παιδείας Κώστας Παράσχος ανέφερε ότι «αυτό το ποσό είναι μια μαύρη τρύπα του παρελθόντος. Σε παλαιότερο διαχειριστικό έλεγχο, όμως, δεν είχε καταγραφεί. Συνεπώς αυτό το χρέος είναι σαν να μην υπάρχει».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: