Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου«Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»

«Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια ........


περί πρόωρων εκλογών. «Μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά».

«Θα προχωρήσουμε με διάλογο αλλά ασυμβίβαστοι σε σχέση με το στόχο», συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αταλάντευτα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον «εναντίον οποιασδήποτε μειοψηφίας».



Στέλνοντας μήνυμα προς τα έξω είπε ότι «όλοι μας χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας με υπευθυνότητα αλλά χρειάζεται και η Ευρώπη να έχει ισχυρή αναπτυξιακή λογική», ενώ απευθυνόμενος προς το εσωτερικό τόνισε ότι «επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να φροντίσουμε τα του οίκου μας και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις».

«Προτάσσουμε -τόνισε- την κουλτούρα της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της ευνομίας και της συνευθύνης, λέμε όχι στην ασύδοτη αγορά και το πατερναλιστικό κράτος». Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και θα προχωρήσουμε ανυποχώρητοι σε σύγκρουση με όλες εκείνες τις δυνάμεις που λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας και θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο πρωθυπουργός. Οι μάχες τόνισε ότι είναι πολλές, στάθηκε όμως σε τρεις τομείς.
Για το νόμο-πλαίσιο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των πανεπιστημίων και στις αντιδράσεις για το νέο νόμο-πλαίσιο. «Είτε το θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού», τόνισε.

Εκείνη την ώρα, ομάδα μελών της ΠΑΣΠ επιχείρησε με συνθήματα να διακόψει την ομιλία του κ. Παπανδρέου όταν αναφέρθηκε στις αλλαγές στα ΑΕΙ. «ΠΑΣΠ ιδέα πεθαίνει τελευταία», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο», και «Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δημόσια και δωρεάν», ήταν τα συνθήματα.

«Δεν είναι καθόλου αριστερό -είναι βαθιά αντιδραστικό- το αλισβερίσι και η συναλλαγή που βλέπουμε να ανθεί συχνά στα ελληνικά πανεπιστήμια», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν είναι καθόλου σοσιαλιστικό, συντρόφισσες και σύντροφοι, ορισμένοι να παριστάνουν τους κατ' επάγγελμα φοιτητοπατέρες μέχρι τα 30 τους, αποκομίζοντας οφέλη για τους εαυτούς τους και λειτουργώντας παρασιτικά εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών, που διψούν να αποκτήσουν εφόδια για να γίνουν ελεύθεροι και δημιουργικοί πολίτες. Όσο και αν αντιδρούν αυτές οι κατά βάση βαθιά αντιδραστικές δυνάμεις, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Ας μην ματαιοπονούν λοιπόν» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την ΠΑΣΠ «δίπλα μας για να αλλάξει η παράταξη. Να πάμε μπροστά».

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και για τις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της Υγείας. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις «μίας χούφτας ανθρώπων που είχαν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά» και προειδοποίησε: «Θα είμαστε ανυποχώρητοι».



Για τις τράπεζες

Αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν ξεχνάμε πελατειακές και καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος» και προειδοποίησε ότι «η στήριξη του κράτους δεν είναι λευκή επιταγή».

«Απαιτούμε» είπε απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, «μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Τόνισε δε ότι «δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός, απορρίπτοντας χαρακτηρισμούς όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας, είπε. «Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων».

Στράφηκε επίσης εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησή της σχεδόν διπλασιάστηκε το χρέος, το έλλειμμα εκτινάχθηκε και η χώρα αφέθηκε έρμαια στις αγορές.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στην πίστη ότι ένας λαός μπορεί να ορίζει τη μοίρα του και αυτό σήμερα, στις νέες συνθήκες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

«Η δικιά μας παράταξη καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε», είπε κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά».

Ο κ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του Κινήματος τα προηγούμενα, χρόνια τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μερίδιο ευθύνης στο μέτρο που τα προηγούμενα χρόνια ανέχθηκε νοοτροπίες και δίστασε να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις.

Η σημερινή συγκυρία -πρόσθεσε- με πείθει για την ανάγκη να αναδειχθούν οι αρχές του σοσιαλισμού. «Δεν θεοποιούμε ούτε δαιμονοποιούμε την αγορά ούτε το κράτος» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Κριτήριο μας η δικαιότερη κατανομή του πλούτου» και «πατριωτικό για μας είναι ό,τι ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες».

«Έχουμε την ευθύνη να είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη της κοινωνίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και δήλωσε αποφασισμένος να «κάνουμε αυτό που πρέπει για την έξοδο από την κρίση, να αλλάξει η Ελλάδα».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Κληρονομιά μας θα είναι η παραγωγική Ελλάδα».

«Ζούμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Παπανδρέου, περιγράφοντας όσα συμβαίνουν διεθνώς, με αναφορά και στην κρίση χρέους στην Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι «θέσεις και οι ιδέες μας γίνονται όλο και πιο αποδεκτές, έστω και με καθυστέρηση».

«Πολλά από όσα έλεγα ακούγονταν ως αιρετικά, σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή». «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε για τον έναν και τους πολλούς. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για όλους», τόνισε.

Στόχος της συνδιάσκεψης, η οποία διεξάγεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου κλίματος αβεβαιότητας στην ελληνική κοινωνία, «είναι να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση, να σταθμίσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προτείνουμε με ειλικρίνεια και ενάργεια το συνολικό σχέδιο μας για τη χώρα και για τα χρόνια που έρχονται, δίνοντας ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε η εισήγηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος, η Εθνική Συνδιάσκεψη αποτελεί το αποκορύφωμα του εσωκομματικού διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος επανεκκίνησης στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος.

Αλλαγή πορείας ζήτησαν οι ομιλητές

Κριτικές παρατηρήσεις για κυβερνητικές επιλογές, διατύπωσαν ορισμένοι ομιλητές από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στην Ολομέλεια να γίνεται με περιορισμένο ακροατήριο στην κεντρική αίθουσα των συνεδριάσεων.

Από το βήμα της Συνδιάσκεψης όλοι σχεδόν οι ομιλητές απευθύνθηκαν στο Γιώργο Παπανδρέου και του ζήτησαν να προχωρήσει σε αλλαγή πορείας αλλά και προσώπων «πριν να είναι πολύ αργά».

Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η εικόνα στα εργαστήρια διαλόγου και προβληματισμού που λειτουργούσαν παράλληλα σε αίθουσες του Ταε Κβο Ντο, όπου πέραν των επισημάνσεων για επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης κατατέθηκαν προτάσεις προς αξιοποίηση από τους υπουργούς.

Από την συζήτηση που διεξήχθη δεν έλειψε η έκφραση αγωνίας αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον κίνδυνο αλλοίωσης των βασικών ιδρυτικών του αξιών και απώλειας της φυσιογνωμίας του με αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να μην έχει την πολιτική πρωτοβουλία και να ακολουθεί τα γεγονότα που επιβάλλουν οι αγορές και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που τις εκφράζουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρευρέθηκε σ΄όλες τις συζητήσεις στα εργαστήρια διαλόγου και παρακολούθησε πιο εκτεταμένα την συζήτηση που έγινε για τα θέματα της ανάπτυξης, τις παρεμβάσεις που αφορούν το κέντρο της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων πόλεων καθώς και για τα ζητήματα που άπτονται της διασφάλισης του κοινωνικού κράτους, κρατώντας σημειώσεις και καταγράφοντας προτάσεις και επιχειρήματα.

Εκτενή συζήτηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, στο περιθώριο των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Οι κκ Παπανδρέου και Κουτρουμάνης συζήτησαν για την στοχευμένη αντιμετώπιση της ανεργίας και την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε οι δαπάνες που γίνονται να αποφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τα πορίσματα και οι προτάσεις που κατατέθηκαν πρόκειται να παρουσιαστούν και να εγκριθούν στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης.

tanea

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΣΤ! ΟΥΣΤ! ΤΖΕΦΡΥ GO HOME.