Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Στα ύψη το spread


Ανοδικά κινείται σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση πάνω στο σχέδιο βοηθείας. Η άφιξή της είχε προγραμματισθεί αρχικά για σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας του ηφαιστειακού νέφους, το οποίο έχει παραλύσει τις αερομεταφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων είναι η Τετάρτη 21 Απριλίου, εφόσον η συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από την .........


απόδοση των μέτρων που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο αλλά και των μέτρων που προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. της 16ης Φεβρουαρίου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στις 11:50 (ώρα Ελλάδος), το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ενισχυόταν στις 445,4 μονάδες βάσης από περίπου 443 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή. Νωρίτερα, είχε εκτιναχθεί μέχρι τις 468 μονάδες βάσης, που συνιστά ιστορικό υψηλό.

Δημοπρασία ΕΓΔ αξίας 1,5 δισ. ευρώ την Τρίτη

Εντωμεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η αυριανή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank η έκδοση αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία εξαιτίας της μικρής περιόδου ωρίμανσης του χρέους και της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας.
Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Απριλίου. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο οι Βασικοί Διαπραγματευτές της αγοράς (Primary Dealers) και δεν θα δοθούν προμήθειες, αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.
Την προηγούμενη Τρίτη, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων – την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: