Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τι αλλάζει με τον Καλλικράτη


Καταιγίδα αλλαγών φέρνει ο «Καλλικράτης» στο προσωπικό των ΟΤΑ 

Τα πάνω κάτω έρχονται για τους εργαζομένους σε δήμους, νομαρχίες και κρατικές περιφέρειες με τον «Καλλικράτη», ο οποίος θα σημάνει σειρά μετατάξεων για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό, καθώς και απολύσεις για συμβασιούχους των οποίων ολοκληρώνεται η σύμβαση.

Προσωπικό των νέων δήμων θα αποτελούν πλέον οι υπάλληλοι των δήμων και κοινοτήτων που θα συγχωνευθούν και οι οποίοι είναι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το προσωπικό αυτό θα καταλάβει θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας.

Μέσα σε έναν μήνα από την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές...........


- δηλαδή μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2011- θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του δημάρχου με την οποία το προσωπικό αυτό θα κατοχυρώνεται ως προσωπικό του νέου δήμου με την ίδια σχέση εργασίας.

Παράλληλα, μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχή του 2011 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί και οι νέοι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας των νέων δήμων, όπου θα προβλέπονται όλες οι θέσεις του προσωπικού.

Οι νέοι δήμοι θα ενισχυθούν και με προσωπικό από τις σημερινές νομαρχίες. Οπως προβλέπεται στον «Καλλικράτη», οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι των οργανικών μονάδων (διευθύνσεων, τμημάτων, αυτοτελών τμημάτων, γραφείων και αυτοτελών γραφείων) νομαρχιών, αρμοδιότητες των οποίων θα ασκούνται πλέον από τους δήμους, θα μεταταχθούν.

Εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, οι εργαζόμενοι αυτοί θα κληθούν να υποβάλουν προς τον νομάρχη αίτηση μετάταξής στον δήμο της έδρας του νομού. Η διαδικασία μετάταξης επικυρώνεται με την έκδοση σχετικής απόφασης του γενικού γραμματέα της οικείας περιφέρειας μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του «Καλλικράτη» και η απόφαση αυτή θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ωστόσο, ορίζεται πως εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις με την εθελοντική διαδικασία μετάταξης, τότε όσοι υπάλληλοι απασχολούνταν στις συγκεκριμένες μονάδες κατά την 1η/1/2010 θα μετατάσσονται υποχρεωτικά στον αντίστοιχο δήμο της έδρας του νομού και θα αρχίσουν να εργάζονται εκεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για το προσωπικό των σημερινών νομαρχιών, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αποτελεί αυτοδίκαια προσωπικό των νέων αιρετών περιφερειών και κατατάσσεται σε θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι νέες περιφέρειες προβλέπεται να ενισχυθούν με μετατάξεις εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στις κρατικές περιφέρειες. Η διαδικασία θα είναι ίδια με αυτή για τις μετατάξεις των εργαζομένων νομαρχιών προς τους δήμους. Μόνη διαφορά αποτελεί πως η έναρξη ισχύος εφαρμογής της απόφασης του γενικού γραμματέα της περιφέρειας για τη μετάταξη δεν θα είναι η 1η Ιανουαρίου, αλλά η 1η Ιουλίου 2011.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: