Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Το υψηλότερο IQ συνδέεται με την υιοθέτηση πιο φιλελεύθερων απόψεων


Τα πιο έξυπνα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν φιλελεύθερες απόψεις ως ενήλικες, υποστηρίζει ένας ερευνητής από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science).
Οι άνθρωποι δεν είναι βιολογικά σχεδιασμένοι ώστε να έχουν «εξελικτικά καινοφανείς» προτιμήσεις και αξίες, αναφέρει ο εξελικτικός ψυχολόγος Satoshi Kanazawa, προσθέτοντας ότι οι πρόγονοί μας είχαν για χιλιάδες χρόνια «εξελικτικά οικείες» αξίες.

Οι άνθρωποι είναι εξελικτικά σχεδιασμένοι ώστε να είναι συντηρητικοί, να νοιάζονται περισσότερο για την οικογένειά τους και τους φίλους τους, επισημαίνει ο Kanazawa, και το να είναι κανείς φιλελεύθερος -να νοιάζεται για το καλό άγνωστων ανθρώπων με τους οποίους δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή- είναι ......


εξελικτικά καινοφανές.
Την υπόθεση του ερευνητή υποστηρίζουν τα δεδομένα από την Εθνική Μακροχρόνια Μελέτη της Υγείας των Εφήβων (National Longitudinal Study of Adolescent Health), που έδειξαν ότι οι νέοι ενήλικες που προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως «πολύ φιλελεύθερους» είχαν κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους δείκτη νοημοσύνης 106, ενώ εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «πολύ συντηρητικοί» είχαν ως έφηβοι μέσο δείκτη νοημοσύνης 95.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάσθηκαν στο περιοδικό Social Psychology Quarterly, με υψηλότερη νοημοσύνη συνδέεται και η προτίμηση ενός ατόμου για αποκλειστικότητα στις σεξουαλικές του επαφές.
Πηγή: United Press International

healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια: