Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ισχύουν για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, κυρίως σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από το 1983 έως το 1992, με απώτερο σκοπό να γίνει αποτρεπτική η πρόωρη αποχώρηση, τόσο από το Δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.
Οι παρεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο τόσο για άνδρες όσο και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και το στρατό, θα οδηγήσουν όλους τους ασφαλισμένους σε συνταξιοδότηση τουλάχιστον στα 65 έτη. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει επιπλέον κίνητρα για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά τα 65.
Οι παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα που έχουν αποφασιστεί αφορούν:
- αύξηση του χρόνου εργασίας των μητέρων υπαλλήλων κατά 5 έτη,
- κατάργηση των σημερινών ορίων για τη συνταξιοδότηση μητέρων με τρία παιδιά,
- κατάργηση των πρόωρων αποχωρήσεων-συνταξιοδοτήσεων
- κατάργηση της «υποχρεωτικής» συνταξιοδότησης στα 58 ή 60 χρόνια,
αντικίνητρα για εργασία των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Σήμερα, οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι με τρία παιδιά κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 20 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Με τις προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να τεθεί ως προϋπόθεση για συνταξιοδότηση στα 20 έτη υπηρεσίας η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τις μητέρες των υπόλοιπων κατηγοριών, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει αύξηση του χρόνου εργασίας κατά 5 έτη, ώστε να υπάρξει πλήρης εξομοίωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αλλαγές προβλέπονται και στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο δραστικός περιορισμός τους θα επέλθει με την καθιέρωση των αντικινήτρων που εφαρμόστηκαν και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο.
Σχεδιάζεται, επίσης, η κατάργηση της «υποχρεωτικής» συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων στα 60 τους χρόνια, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Η παραμονή τους στην υπηρεσία για άλλα 5 χρόνια δεν θα είναι υποχρεωτική.
Δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και των ανδρών που προσλήφθηκαν πριν από το 1983 στο Δημόσιο, καθώς θα τεθεί ως κατώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό έτος, ενώ σήμερα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 58, με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης.
Σώματα ασφαλείας
Επίσης, δρομολογείται:
- Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 25 στα 35 για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.
Η μείωση των επαγγελμάτων που σήμερα υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης χαρακτήρισε διπλό χτύπημα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου, τόσο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και την υπόδειξη του υπουργού Οικονομικών για εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων, ως λύση, για τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Οι κατηγορηματικές, έως χθες, δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακυρώθηκαν επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποδομώντας ουσιαστικά και τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη».
apogevmatini
2 σχόλια:
Ο Παπανδρέου στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ, τον Μάρτιο του 2008, όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό
Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις…… 12/3/2008, είχε κατέβει στην πορεία και δήλωνε:
«Είμαστε όλοι εδώ γιατί παλεύουμε για το δίκιο.
Και έχει δίκιο ο εργαζομένος που διαμαρτύρεται.
Έχει δίκιο η γυναίκα που αντιδρά, έχει δίκιο η νέα γενιά που αντιδρά.
Και δεν θα περάσουν, με αιφνιδιασμούς και με επικοινωνιακά τρικ, αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης». Έξι μέρες αργότερα παρενέβη στην ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό και απευθυνόμενος στον Καραμανλή έλεγε:
«Δεν μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον εργαζόμενο. Τι θα τους πείτε; Είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, πώς να αντέξουν την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεωνμητέρες, κι αυτές που δικαιούνται; Και οι εργαζόμενες
Τα λόγια αυτά του Παπανδρέου, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ!
Όλα γίνονται με τον μανδύα της δημοκρατίας!
Τα αφεντικά, που δε δούλεψαν ποτέ τους, επιβάλλουν πόσο θα δουλεύουν οι σκλάβοι τους!!!
Δημοσίευση σχολίου