Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Στις Λίμνες τίμησαν τους 87 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων στις Λίμνες το 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμνών, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης και τιμής σήμερα 24 Μαΐου 2015 στο ηρώο του χωριού.Στο σημείο του μαρτυρίου ...........

εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων από τον ιερέα του χωριού.Μετά το μνημόσυνο στην μνήμη των εκτελεσθέντων Λιμνιατών αλλά των γύρω χωριών από τούς Γερμανούς,  έγινε ομιλία με το ιστορικό της εκτέλεσης και κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Αργολίδας Γ.Ανδριανός και Γ.Γαλέος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Β.Σιδέρης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ.Κρίγγος, δημοτικοί σύμβουλοι και φυσικά όλοι οι κάτοικοι του χωριού.Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο των Νεκρών και τον εθνικό ύμνο από τα παιδιά του σχολείου Λιμνών.

 "Ογδόντα επτά νεκροί, οι κατακτητές δεν ξεχώρισαν ηλικία, από μικρά παιδιά έξη ετών μέχρι σεβάσμιους γέροντες, άραγε τι να έφταιξαν; Τι ΦΡΙΚΗ..... το μαύρο πέπλο τού θανάτου σκέπασε τις Λίμνες 24-25-26- Μάη τρεις μέρες που πίσω τους άφησαν μαυροφορεμένες χήρες και ορφανά 24-25-26- Μάη τρεις μέρες πού θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μας.
24-25-26 Μάη ,οι μαύρες μέρες τού τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι μάζεψαν το κουράγιο που τούς απέμεινε και ξαναβγήκαν στα παρατημένα χωράφια τους και στα πρόβατα τους για να συνεχίσουν τηνζωή τους.


Και πράγματι τα κατάφεραν, ο ξερός τούτος τόπος συνεχίζει να ζει Εξήντα πέντε χρόνια μετά δεν έχουμε το δικαίωμα να θρηνούμε, σε ένα τέτοιο τόπο δεν θρηνούν και όπως λέει και ο ποιητής"
" Μανάδες μην θλιβόσαστε
κοπέλες μην χτυπιέστε
ταχειά ζυγώνει η λευτεριά
καινούργιο καλοκαίρι
θα αναχλοησουν οι πλαγιές
θα ανθίσουν τα ροδάμια
και θα βουίξουν οι αυλές
τής Λίμνας απ το γέλιο"
parapolitikaargolida

Δεν υπάρχουν σχόλια: