Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι Δήμοι ζητούν να έχουν τον πρώτο λόγο στα απορρίμματα

Προς μεγάλες καθυστερήσεις οδεύει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η εύρεση και θεσμοθέτησης λύσης για τα απορρίμματα των Δήμων.
Ομόφωνα η ΚΕΔΕ, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Μαΐου, ζήτησε νέα ...........


παράταση της διαβούλευσης (λήγει στις 18/5) τουλάχιστον για έναν μήνα του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας», επειδή περιέχει «τεράστιες νομοτεχνικές ατέλειες, σημαντικό αριθμό αντιφάσεων και συρραφή αιτημάτων», άρα απαιτείται επαναδιατύπωση των διατάξεων.
Αποφασίστηκε ότι οι Δήμοι θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία μεταξύ των άλλων θα περιέχει προβλέψεις που:
Θα προστατεύουν το αυτοδιοίκητο των δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων, και
Θα περιλαμβάνουν εξειδίκευση με χωρικές προτάσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Τουτέστιν, να ορίζεται ανώτατη τιμή ανά τόνο για το κόστος διαχείρισης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ακαθάριστου περιφερειακού εισοδήματος.
Τα αιτήματα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι πολλές διατάξεις που προτείνονται στο νομοσχέδιο αφαιρούν ή περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων την ίδια ώρα που δίνονται μεγάλες εξουσίες στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
«Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η δημιουργούμενη εκκρεμότητα και αναδιάταξη του τοπίου των ΦΟΔΣΑ, θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων, μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ), και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση. Η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την ανάγκη επανεκπόνησης των ΠΕΣΔΑ.
»Επισημάνθηκε επίσης ότι η πολύμηνη καθυστέρηση ακόμη και για τις διαδικασίες σύστασης, αποτελεί αυτοτελώς αιτία καθυστέρησης ένταξης έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020», σημειώνει η aftodioikisi.gr.
parapolitikaargolida

Δεν υπάρχουν σχόλια: