Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σαφάρι της κυβέρνησης για να μαζέψει χρήματα από όποιον φορέα μπορεί

Σε σαφάρι για να μαζέψει χρήματα από όποιον φορέα μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, έχει επιδοθεί ...........


η κυβέρνηση.

Μετά τη μεταφορά 100 εκατ.ευρώ από τον ΟΑΕΔ, τώρα τα νοσοκομεία αλλά και ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να μεταφερθούν και κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως είχε γίνει και το 2015.

Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι μπορούσαν να αντέξουν ταμειακά τον Μάιο και ίσως τον Ιούνιο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η υφιστάμενη ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει σίγουρα τον Ιούνιο και η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι επιτακτική.

Εάν δεν υπάρξει λύση μέσα στο Μάιο είναι πιθανόν να αθετηθούν ξανά υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (τον Ιούνιο πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο 306 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο 459 εκατ. ευρώ) ή ακόμη και προς την ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που τον Ιούλιο θα πρέπει να λάβουν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και την καταβολή των τόκων προς το ευρωσύστημα.

Η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να έχει γίνει εκταμίευση κάποιου ποσού από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα που έχει υπογράψει η χώρα.

Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:

• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: