Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο για την Προεδρία. Όλο το παρασκήνιο

Σήμερα 400.000 πολίτες πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία" ανέφερε στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε ξεκαθαρίσει ........


η σειρά της εκλογής και πρόσθεσε: "Σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκαν με πολλές χιλιάδες νέους φίλους του κόμματος μας...Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή. Πολίτες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά στις ουρές και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Έστειλαν μήνυμα να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Να προχωρήσουμε σε Δημιουργική Ανανέωση. Να γίνουμε το ταχύτερο αξιόπιστη κυβερνητική λύση

Προδιαγράφοντας πως θα κινηθεί στον δεύτερο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα: «Οι πολίτες όμως έστειλαν ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κατάλαβε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τα ψέματα και την αναξιοπιστία του. Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί στις 10 Ιανουαρίου είναι μια άλλη εκλογή. Απευθύνομαι προσωπικά σε όλους τους 400.000 πολίτες που προσήλθατε σήμερα στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιόν τιμήσατε με την ψήφο σας. Σας καλώ στις 10 Ιανουαρίου να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία με δημιουργική ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία. Στις 11 Ιανουαρίου θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».

Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη παρότι γνωρίζουν τις δυσκολίες θεωρούν ότι η δυναμική είναι πλέον μαζί του και για αυτό σε κάθε περίπτωση θα πάει στον δεύτερο γύρο όπου κι αν κλείσει τελικά η διαφορά.

Τα ξημερώματα και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αποχώρησε από το εκλογικό του κέντρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει τέλος στην κατηφόρα που ζει η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα». Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρους που έστειλαν μήνυμα ότι "η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ". Ακολούθως συνεχάρει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον 'Αδωνι Γεωργιάδη που, όπως είπε «μέσα από αυτό τον αγώνα βγάλαμε ενισχυμένη τη ΝΔ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πίστεψαν στην δύναμη της αλλαγής και έδωσαν την μάχη σε αντίξοες συνθήκες».

Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρότι πρώτος δεν έκανε δήλωση αφού περιμένει να φανεί η τελική διαφορά όπως δεν έκανε και ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και η δεύτερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων επιβεβαιώνει την μετριοπαθή, καραμανλική, κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και αποτελεί πρόκριμα για συναινετική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πλέον σκληρή γραμμή έναντι της αριστερής κυβέρνησης είχε υιοθετήσει κατά την προεκλογική περίοδο ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και δευτερευόντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέχρι το τέλος αν και απέρριπτε κάθε σκέψη για συγκυβέρνηση, εντούτοις έλεγε ότι η ΝΔ θα στηρίζει τα μέτρα εκείνα για τα οποία πιστεύει ότι είναι για το καλό της χώρας. Παράλληλα είναι σαφής η φιλελεύθερη πολιτική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσο για τον δεύτερο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποχωρώντας χθες από το εκλογικό του κέντρο δεν έδειξε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Από το περιβάλλον του έλεγαν ότι είναι νωρίς και πρόσθεταν ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει τα παζάρια.

Ξεκάθαρο μήνυμα μιας κεντροδεξιάς στροφής του κόμματος φαίνεται πως έστειλε ο λαός της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχοντας μαζικά και στηρίζοντας τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι 400.000 του κόσμου που πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν παράλληλα ότι η παράταξη μοιάζει να ξυπνάει από τον λήθαργο των απανωτών εκλογικών αποτυχιών.

Το επίσημο αποτέλεσμα επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 08:00 το πρωί από την ΚΕΦΕ που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη συμμετοχή του κόσμου. Αλλά ούτε στις 08:00 ανακοινώθηκε και η... νέα ώρα που έδωσε ο προεδρεύων της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης φτάνοντας στα γραφεία της Συγγρού λίγα λεπτά μετά τις 08:15 ήταν γύρω στις 9 παρά. Ίδομεν...

Όλα, πάντως, δείχνουν προκαθορισμένα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι μπροστά με ποσοστό άνω του 40%, ενώ ακολουθεί και θα είναι ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο της 10η Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του να προσδιορίζει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, ποσοστό που του δίνει ελπίδες να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος στον δεύτερο γύρο.

Ένας δεύτερος γύρος που ίσος αποδειχθεί ντέρμπι καθώς, αν και δεν υπήρξε επίσημη δήλωση, όλα δείχνουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναμένεται να έχει διψήφιο ποσοστό, θα δώσει τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισοσκελίζοντας έτσι κατά μεγάλο ποσοστό την διαφορά του πρώτου γύρου.

Στο στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα επικρατεί προβληματισμός, αλλά και απογοήτευση, καθώς θεωρείται ότι η στήριξη του Κ. Καραμανλή προς τον Ε. Μεϊμαράκη άλλαξε τα δεδομένα, ειδικά στην περιοχή της Μακεδονίαςε όπου είχε προβάδισμα ο περιφερειάρχης, ωστόσο παραμένει άγνωστο το τι θα πράξει ενόψει του δεύτερου γύρου, αν και πολύ δύσκολα οι ψηφοφόροι του θα στήριζαν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Έτσι τα δεδομένα δείχνουν ντέρμπι και πως όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: