Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Αναγκαστική παράταση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για την Αργολίδα

Σε αναγκαστική παράταση αναμένεται να προχωρήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας η διοίκηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», για την υποβολή δηλώσεων στις περιοχές Κοζάνης, Αργολίδας και Αρκαδίας, που ολοκληρώνεται πρακτικά την ερχόμενη Τρίτη, 7 Οκτωβρίου.

Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή της .................


προθεσμίας, τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς εκτιμάται πως μόλις το 20% των ιδιοκτητών προσήλθαν στα κατά τόπους γραφεία για κτηματογράφηση. Η παράταση προβλέπει την επιμήκυνση της περιόδου υποβολής έως και περίπου ένα μήνα, προειδοποιώντας πως με το πέρας αυτής θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και η τυπική διαδικασία αναζήτησης των ιδιοκτησιών τους.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της «Κτηματολόγιο» (ΕΚΧΑ), μόλις 100 δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο προβλεπόμενο τρίμηνο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, από το σύνολο των 520.000 που αναμενόταν να καταφθάσει στα... γκισέ!

Πρακτικά, 400.000 δηλώσεις αναμένονται από τον Νομό Κοζάνης και περίπου 120.000 δηλώσεις στους Νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας. Η υποβολή δηλώσεων αφορά το υπόλοιπο των νομών, που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη γενιά κτηματογράφησης, περιλαμβάνοντας έτσι συνολικά 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων, 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού Δήμου Άργους-Μυκηνών και το υπόλοιπο του Νομού Κοζάνης.

Εκτός από το πρώτο στάδιο κτηματογράφησης που είναι η συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κτηματογράφησης και έχουν ενταχθεί σε λειτουργία κτηματολογίου οι ΟΤΑ Άστρους και Παράλιου Άστρους, Δολιανών και Ξεροπήγαδου του Ν. Αρκαδίας, οι ΟΤΑ Ολυμπιάδας, Περδίκκας, Αγ. Χριστοφόρου και Φιλώτας του Ν. Κοζάνης και οι ΟΤΑ Κεφαλαρίου και Νέας Κίου της Αργολίδας.

Για τις περιοχές αυτές το 2015 - 2016 εκπνέει η προθεσμία μέσα στην οποία οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, μέχρι στιγμής, οκτώ περιοχές είναι ενταγμένες σε λειτουργία Κτηματολογίου από τα πρώτα προγράμματα. Πρόκειται για το Άργος και τις πρώην κοινότητες Κεφαλαρίου, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Μύλων, Νέας Κίου, Σκαφιδακίου. Ωστόσο, επειδή οι περιοχές αυτές ανήκαν στα πιλοτικά προγράμματα, δόθηκε παράταση στην προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών κατά δύο έτη.Η διαδικασία

Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, η διαδικασία είναι απλή και στα έγγραφα που χρειάζεται να καταθέσουν οι πολίτες απαραίτητο είναι να γνωρίζουν την τοποθεσία του ακινήτου τους, ώστε να εντοπίζεται επάνω στους χάρτες. Κι αυτό γιατί, πολλές φορές, η περιγραφή του ακινήτου στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι επαρκής για τον εντοπισμό του.

Στα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας, εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) -που οι πολίτες μπορούν να το προμηθευτούν από τα γραφεία Κτηματογράφησης- θα χρειαστεί να καταθέσουν: α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα (π.χ. συμβόλαιο) β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μετεγγραφής του γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Στην περίπτωση που το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, εφόσον δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλονται διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...