Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφίστηκαν εν μέσω αντιδράσεων οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΨΗΦΙΖΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ...
Με πολλές ενστάσεις κυβερνητικών βουλευτών, ρεκόρ αντικαταστάσεων οι οποίες έφτασαν τις οκτώ -άλλες δικαιολογημένες και άλλες όχι- αλλά και υποσχέσεις για βελτιωτικές κινήσεις που θα γίνουν «προσεχώς», πέρασε χθες στη Βουλή (51 ψήφοι υπέρ, 38 κατά, 6 «παρών») η τροπολογία για τον Ενιαίο Φόρο ..........


στα ακίνητα.
Οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και αρκετών βουλευτών της δικομματικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να πτόησαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού δεν υπήρξε καμία τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, εκτός από τη δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για βελτιωτικές κινήσεις που θα αφορούν στην επέκταση της εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ των οικισμών που είναι πολεοδομικά μη ενεργοί (όπως θα ισχύσει στην περίπτωση των έξι σεισμόπληκτων οικισμών της Κοζάνης).
Από τη συζήτηση της επίμαχης ρύθμισης απουσίαζε ο -ευρισκόμενος στο εξωτερικό για το σημερινό Eurogroup- υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Η απουσία του πάντως προκάλεσε αίσθηση, όπως και οι εκ των έσω βολές των «γαλάζιων» κυρίως βουλευτών, ακόμα και λίγο πριν από την ψήφιση της διάταξης. Την ίδια ώρα πολλά και? βαρύτερα ακούγονταν στο περιστύλιο της Βουλής γύρω από τον άξονα «δεν έπρεπε να μπει η κυβέρνηση σε αυτή την περιπέτεια των διορθώσεων» και «δεν μπορούμε να ψηφίζουμε άλλους φόρους».
Εντονη δυσφορία υπήρξε και εντός της αίθουσας, με πολλούς βουλευτές να μην κρύβουν την ενόχλησή τους από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή καμία πρότασή τους για βελτίωση των ρυθμίσεων του ΕΝΦΙΑ με το επιχείρημα ότι η τρόικα δεν αφήνει κανένα περιθώριο.
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι υπήρχε έστω και μια μικρή ευελιξία, όπως στην περίπτωση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων που εντάχθηκαν στον μικρό συντελεστή ΕΝΦΙΑ (οι ενοικιαζόμενες βίλες θα εντάσσονται στον μεγάλο συντελεστή), ρύθμιση την οποία έφερε η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Είναι ενδεικτικό πως πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν θέσει ανάλογο θέμα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου ή για τα ακίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς πλειστηριασμών.
Η δικομματική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το? εργαλείο των θερινών τμημάτων, δηλαδή τις αντικαταστάσεις βουλευτών από συναδέλφους τους, πέρασε και τον? κάβο του ΕΝΦΙΑ. Η «γαλάζια» πλευρά κατέγραψε 5 αντικαταστάσεις και άλλες 3 η «πράσινη». Από τη ΝΔ αντικαταστάθηκαν οι Λ. Αυγενάκης, Μ. Σενετάκης, Α. Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν οι Ν. Σηφουνάκης, Δ. Σαλτούρος και Απ. Κακλαμάνης.
Τα κρούσματα επαναστατικής γυμναστικής δεν απουσίασαν πάντως και χθες από βουλευτές, όπως για παράδειγμα ο Λ. Αυγενάκης, που ενώ μόλις προχθές μιλούσε για «δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης», χθες διαβεβαίωνε διά του γραμματέα της ΚΟ πως ο Κρητικός βουλευτής θα ψήφιζε «ναι» στην τροπολογία.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης είχε περιγράψει την τροπολογία ως «βελτιωτική που ελαφρύνει τους ανθρώπους από βάρη και σε αυτήν τη λογική θα συνεχίσουμε».
Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ φαίνεται πως δεν πείστηκαν από αυτό, χωρίς όμως να το αποτυπώσουν στην κάλπη. Ενδεικτικά, ο Α. Ψυχάρης χαρακτήρισε «λάθος της κυβέρνησης» το ότι δεν βελτιώνει την εν λόγω ρύθμιση που όπως είπε «απαλύνει πολύ λίγο τη φορολόγηση» και ο Μ. Χαρακόπουλος τόνισε πως «όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις του νόμου».
Στο ίδιο τέμπο και η Φ. Αραμπατζή, που σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση «εξακολουθεί να έχει αδικίες» για να προσθέσει: «Τα ίδια λέγαμε πέρυσι και στον μεγαλοσχήμονα κ. Καραβίτη (πρώην σύμβουλος του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) όταν 75 βουλευτές της ΝΔ του τα λέγαμε όταν ήθελε ένα φορολογήσει ακόμα και τις στάνες και μας κοιτούσε σαν ιθαγενείς και μας έλεγε για ημίτονα και συνημίτονα...». «Τσακίστηκε η μεσαία τάξη με την προκαταβολή φόρου 55%, τσακίζονται τώρα και αυτοί που έχουν ανενεργά ακίνητα» σημείωσε ο Α. Λυκουρέντζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: