Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ανοιχτή τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου διατηρεί η χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμισε με νόημα ότι η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης περιλαμβάνει ............


και τη συγκεκριμένη δέσμευση.

«Δεν θέλω όμως να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις και οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό «χάρτη» (όπως έγραψε το «Εθνος» στο φύλλο της Δευτέρας), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο χθεσινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό συζήτησε το σενάριο κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και σε κάθε περίπτωση τις πιθανότητες αλλαγών προς έναν αναλογικότερο νόμο, με το «βλέμμα» σε πιθανές «δίδυμες» εκλογές όπως το 2012, εάν η πρώτη κάλπη δεν εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν πάντως να κλείσουν το θέμα, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι η ΝΔ το μόνο που συζητά σε αυτήν τη φάση είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Οι γνωρίζοντες προσθέτουν ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά πως αν αποδεχτεί να ανοίξει τον σχετικό «φάκελο» ενώ συζητείται εντόνως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τότε θα θεωρηθεί κίνηση ηττοπάθειας λόγω των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισως γι' αυτό και η δημόσια αναφορά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου του Ευ. Βενιζέλου ήταν αρκούντως προσεκτική και με... ανοιχτό χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νόμου - παρά τις πληροφορίες ότι αυτό μπορεί να συμβεί με το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι προηγείται η κορυφαία θεσμική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που να ενώνει το έθνος και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Αρα, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα όταν έρθει η ώρα».

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, παρότι προσεγγίζουν με διαφορετικά κίνητρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, έχουν -σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες- κάνει αναλυτική κουβέντα για το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου εκλογικού γύρου, που, όπως προβλέπουν, δεν μπορούν να αποκλείσουν. Ετσι διαπιστώνουν ότι η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας τους οδηγεί αναμφισβήτητα σε αυτό που συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία, όπου με συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι προωθήθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που δίνει αυτοδύναμη προοπτική στο 37% και άνω!

«Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν σημαίνει και εξάλειψη του μπόνους», εξήγησε ο Κ. Πιερρακάκης, μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου. Πιστεύει ότι το θέμα έχει αργήσει να ανοίξει, ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή στην αναζήτηση αναλογικότερου συστήματος ώστε να εξασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα και δήλωσε ότι «ευελπιστούμε να μη γίνει με αφορμή την εκλογή Προέδρου, δηλαδή να μη βρεθούν οι 180 ψήφοι».

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως έκανε λόγο για σπασμωδικές κινήσεις: «Δεν αλλάζεις τον εκλογικό νόμο παραμονές των εθνικών εκλογών. Αυτά είναι αλήστου μνήμης κουτσογιωργικές αντιλήψεις. Δεν είναι δυνατόν το 2014 να σκεπτόμαστε ακόμα με την ίδια λογική».
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: